Nvidia GeForce RTX 5090: Νέες φήμες για τις τεχνικές προδιαγραφές της κάρτας-κτήνους!

Πλησιάζει η κυκλοφορία τους
01 Ιουνίου 2024 13:27
Nvidia GeForce RTX 5090: Νέες φήμες για τις τεχνικές προδιαγραφές της κάρτας-κτήνους!

Με τη νέα γενιά καρτών γραφικών της Nvidia να αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στα ράφια των καταστημάτων πριν το τέλος του 2024, οι φήμες πλέον ολοένα και πληθαίνουν. Συγκεκριμένα, στα φώτα της δημοσιότητας μόλις ήρθαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές της Nvidia GeForce RTX 5090, της νέας κάρτας-κτήνους που θα είναι η ναυαρχίδα των next-gen καταναλωτικών προτάσεων της εταιρίας.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ο γνωστός και αξιόπιστος leaker @kopite7kimi που πολλές φορές στο παρελθόν έχει αποκαλύψει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της Nvidia, έκανε τώρα γνωστό ότι η εταιρία μόλις έκανε ‘tap out’ τις GB202 και GB203 GPUs. Πρόκειται για τα δύο chips που αναμένεται να τροφοδοτούν τις επερχόμενες GeForce RTX 5090 και GeForce RTX 5080 αντίστοιχα.

Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με τον όρο, το ‘tap out’ αναφέρεται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης ενός chip, όπου ο σχεδιασμός οριστικοποιείται και αποστέλλεται στα εργοστάσια για κατασκευή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι προδιαγραφές έχουν οριστικοποιηθεί και έτσι μπορούμε στο άμεσο μέλλον να περιμένουμε ακόμη περισσότερες αποκαλύψεις.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, παράλληλα έγινε γνωστό από τον ίδιο leaker ότι η RTX 5090 θα έχει πιο φυσιολογικό μέγεθος. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό της, την RTX 4090 που καταλάμβανε τρία slots στα κουτιά και στις μητρικές των χρηστών, η RTX 5090 θα επιστρέψει στο πιο συνηθισμένο form factor των δύο slots, όντας εξοπλισμένη με δύο ανεμιστήρες. Ακόμη δεν ξέρουμε που οφείλεται αυτή η αλλαγή, αλλά πιθανότητα θα μπορούσε να υποδηλώνει μια σημαντική βελτιώση όσον αφορά την κατανάλωση της 5090. Συγκριτικά, η RTX 4090 ήταν GPU των 450 Watt, κάτι που είχε οδηγήσει μέχρι και σε λιωμένα καλώδια τροφοδοσίας στις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας της.

Πέρα από τις πληροφορίες του @kopite7kimi, στα φώτα της δημοσιότητας ήρθε και μια διαρροή από τον επίσης γνωστό leaker με παρατσούκλι ‘Panzerlied’, ο οποίος μίλησε για τη διάταξη της μνήμης των νέων μοντέλων στα Chiphell forums. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, το GB202 chip, θα συνοδεύεται από μια πολύ πυκνή αρχιτεκτονική μνήμης, με 16 modules και 448-bit interface, κάτι που βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες φήμες που έκαναν λόγο για επιστροφή σε 512-bit bus.

Εάν η 5090 διαθέτει όντως 28GB GDDR7 VRAM στα 28Gbps, όπως υποστηρίζουν εδώ και καιρό οι φήμες, τότε μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο 14 από τις μονάδες μνήμης που θα μπορεί να υποστηρίξει το GB202 chip. Συνεχίζοντας, ένας δίαυλος 448-bit θα έδινε θεωρητικά στη νέα ναυαρχίδα της Nvidia περίπου 1,5TB/s memory bandwidth – το οποίο αντιπροσωπεύει αύξηση 50% σε σχέση με την 4090.

Η τελευταία πληροφορία που ήρθε στα φώτα της δημοσιότητας προέρχεται ξανά από τον  @kopite7kimi, ο οποίος τόνισε εκ νέου ότι η RTX 5000 σειρά θα απαρτίζεται ξανά από monolithic σχεδιασμούς, με την Nvidia να μην κάνει ακόμη τη μετάβαση στα chiplets. Πρόκειται για μια ανώτερη τεχνολογία που η AMD έχει ήδη αρχίσει να υιοθετεί για τους CPUs και τις GPUs της, ενώ την αξιοποιούν και τα νεότερα μοντέλα της Nvidia.