Η Nvidia γράφει ιστορία – Ξεπέρασε την Apple και έχει πλέον αξία $3 τρισεκατομμύρια!

Ναι, τρισεκατομμύρια.
05 Ιουνίου 2024 23:39
Η Nvidia γράφει ιστορία – Ξεπέρασε την Apple και έχει πλέον αξία $3 τρισεκατομμύρια!

Και επίσημα, η Nvidia είναι η δεύτερη πολυτιμότερη εταιρία στον πλανήτη, αφού κατάφερε να ξεπεράσει την χρηματιστηριακή αξία της Apple.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η τιμή της μετοχής της εταιρίας έχει καταγράψει ακραία άνοδο από τις αρχές του 2023, απ' όταν και αυξήθηκε κατά σχεδόν 1000 δολάρια! Στις 6 Ιανουαρίου του 2023 μια μετοχή της Nvidia κόστιζε 148 δολάρια και μετά το σημερινό κλείσιμο κοστίζει 1.224!

Το άλμα είναι ιστορικών διαστάσεων και βοήθησε την Nvidia να μπει στην λίστα με τις μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εταιρίες που έχουν ξεπεράσει σε αξία τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η πρώτη που το κατάφερε αυτό ήταν η Apple τον Ιανουάριο του 2022, με την Microsoft να ακολουθεί τον Ιανουάριο του 2024. Τώρα, η Nvidia γίνεται η τρίτη εταιρία στην ιστορία που αγγίζει αυτή την εξωπραγματική χρηματιστηριακή αξία.

Για την ακρίβεια, η Nvidia έχει πλέον market cap 3.01 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας την αξία των 3.00 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple. Συγκριτικά, η Microsoft, που παραμένει η πολυτιμότερη εταιρία στον πλανήτη, έχει χρηματιστηριακή αξία 3,15 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η εντυπωσιακή πορεία της μετοχής της Nvidia από το 2019 μέχρι σήμερα:

Φυσικά, αυτή η τεράστια άνοδος μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία είναι πρώτο θέμα συζήτησης από την αρχή της προηγούμενης χρονιάς. Αυτή τη στιγμή, η Nvidia είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής chips στον κόσμο για τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, για τα μοντέλα δηλαδή όπως το GPT, που μπορούν να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο όπως κείμενο, εικόνες, ήχο και βίντεο.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές εφαρμογές και αναμένεται να φέρει τεράστιες αλλαγές σε πάρα πολλούς κλάδους, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι GPUs της Nvidia είναι η προτιμώμενη επιλογή για την εκπαίδευση των AI μοντέλων που απαιτεί άφθονη επεξεργαστική ισχύ έχει εκτοξεύσει την αξία της. Με την ΑΙ φρενίτιδα να συνεχίζεται και όλες τις εταιρίες να αγοράζουν ασταμάτητα GPUs για να φτιάξουν τις δικές τους AI, οι κάρτες της Nvidia έχουν εξελιχθεί κατά κάποιον τρόπο σε τεχνολογικό χρυσό.

Για παράδειγμα, μόνο και μόνο η Tesla του Elon Musk αναμένεται να αγοράσει κάρτες γραφικών αξίας 3 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2024, για την εκπαίδευση του AI λογισμικού αυτόνομης οδήγησης των οχημάτων της.