Η RTX 5090 της Nvidia θα κάνει μια πολύ σημαντική αναβάθμιση στη μνήμη!

Που αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στις επιδόσεις
25 Μαΐου 2024 12:17
Η RTX 5090 της Nvidia θα κάνει μια πολύ σημαντική αναβάθμιση στη μνήμη!

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις RTX 5090 και RTX 5080 να κυκλοφορούν μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2024. Έτσι, καθώς πλησιάζουμε προς το ντεμπούτο τους, ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις νέες πανίσχυρες  κάρτες γραφικών της Nvidia έρχονται στα φώτα της δημοσιότητας.

Τώρα, όπως μεταφέρει το wccftech, νέα στοιχεία για τη μνήμη των νέων μοντέλων, καθώς και για τη διάταξη του PCB φαίνεται πως αποκαλύφθηκαν στο κινεζικό forum Chiphell. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ενός αξιόπιστου χρήστη, η GeForce RTX 5090 της Nvidia θα έχει πολύ πυκνή διάταξη μνήμης.

Σε αντίθεση με τις ναυαρχίδες των προηγούμενων γενιών, που απογοήτευσαν πολλούς enthusiasts με τα 384-bit memory interfaces τους, η RTX 5090 αναμένεται επιτέλους να επιστρέψει στα 512-bit. Αυτό το πιο ευρύ bus σημαίνει πως το συνολικό memory bandwidth θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένο σε σχέση με την RTX 4090. Αυτό αναμένεται να μεταφραστεί σε πολύ καλύτερες επιδόσεις πρακτικά σε οποιοδήποτε φόρτο, αλλά ειδικά στις μεγάλες αναλύσεις.

Συνεχίζοντας, η νέα φήμη θέλει την RTX 5090 να έχει συνολικά 16 DRAM modules πάνω στο PCB της. Όλα αυτά τα modules θα είναι GDDR7 τεχνολογίας και αναμένεται να αγγίζουν ταχύτητες έως και 28 Gbps. Όσον αφορά τη διάταξη, θα περικυκλώνουν την GPU, με τέσσερα chips να είναι στο πάνω μέρος, πέντε δεξιά και πέντε αριστερά και δύο στην κάτω πλευρά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια ενδεικτική απεικόνιση που ετοίμασε το μέσο:

Αυτή η νέα διαμόρφωση θα απαιτεί έναν ολοκαίνουργιο σχεδιασμό για το PCB, έτσι ώστε να είναι σε θέση φιλοξενήσει τα περισσότερα chip μνήμης. Για το λόγο αυτό, η NVIDIA ακούγεται ότι δοκιμάζει μια λύση που το PCB θα είναι χωρισμένο στα τρία. Οι κάρτες δηλαδή θα έχουν μια κύρια πλακέτα, μαζί με μια για το IO και στη συνέχεια θα υπάρχει μια τρίτη πλακέτα που θα στεγάζει την PCIe σύνδεση. Τέλος, αναφέρεται ότι αυτή τη φορά η GeForce RTX 5090 Founders Edition θα κάνει χρήση ενός συστήματος ψύξης διπλού ανεμιστήρα για να μπορεί να διαχειριστεί τη θερμότητα που θα παράγεται από την GPU και τη μνήμη.