“Πόλεμος“ AMD και Nvidia για την AI

Άλμα προόδου από την AMD
04 Ιουνίου 2024 09:41
“Πόλεμος“ AMD και Nvidia για την AI

Μπορεί η Nvidia να είναι η κυρίαρχος στα AI chips αυτή τη στιγμή με περίπου 80% μερίδιο αγοράς, η AMD όμως δε σκοπεύει να παραμείνει θεατής και ανακοίνωσε τους νέους επεξεργαστές της, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το πλάνο της να ξεπεράσει την Nvidia μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της Computex στην Ταϊπέι, η CEO της AMD, Lisa Su, αποκάλυψε το MI325X chip το οποίο θα γίνει διαθέσιμο στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Η AI είναι ξεκάθαρα η νούμερο ένα προτεραιότητά μας ως εταιρεία και για αυτό το σκοπό έχουμε δεσμεύσει όλες τις αναπτυξιακές ικανότητες της εταιρίας. Ο ετήσιος κύκλος είναι κάτι που υπάρχει επειδή η αγορά απαιτεί νεότερα προϊόντα και νεότερες δυνατότητες. Κάθε χρόνο έχουμε το επόμενο μεγάλο πράγμα, έτσι ώστε να έχουμε πάντα ένα ανταγωνιστικό πορτφόλιο.

Η AMD θα κυκλοφορήσει και τα chips MI350 το 2025, τα οποία θα διαθέτουν νέα αρχιτεκτονική. Επιπλέον, τα MI400 chips που θα έρθουν το 2026 θα βασίζονται σε μία αρχιτεκτονική που ονομάζεται “Next”.

Η AMD μπορεί να έχει διπλασιάσει την αξία της από την αρχή του 2023, αλλά η ανάπτυξή της ωχριά μπροστά στην ανταγωνίστριά της Nvidia, η οποία είδε επταπλάσια αύξηση για την ίδια περίοδο.

Οι πράξεις μιλούν καλύτερα από τα λόγια, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η AMD θα χτυπήσει την Nvidia στα ίσα και πως οι εταιρίες που ψάχνουν εναλλακτικές σίγουρα θα χαρούν από αυτά που θα ακούσουν από την AMD.