To ChatGPT-5 θα λειτουργεί σαν “εικονικός εγκέφαλος“ λέει ο CEO της OpenAI

Ένα βήμα πιο κοντά στην AGI ή θα είναι η ίδια η γενική τεχνητή νοημοσύνη
23 Μαΐου 2024 20:37
To ChatGPT-5 θα λειτουργεί σαν “εικονικός εγκέφαλος“ λέει ο CEO της OpenAI

"Πότε θα έρθει το ChatGPT-5;" αναρωτιούνται όλοι στον τεχνολογικό κόσμο που παρακολουθούν τη σφαίρα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Και παρά τις φιλόδοξες υποσχέσεις που έχει κάνει ο Sam Altman, CEO της OpenAI περί ενός πολύ πιο έξυπνου ΑΙ μοντέλου που όχι μόνο θα είναι καλύτερο αλλά και με περισσότερη ακαδημαϊκή εγκυρότητα, δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε θα διατεθεί.

Δεν έχουν περάσει κιόλας δύο εβδομάδες από την παρουσίαση της νεότερης έκδοσής του, ChatGPT-4o , το οποίο μπορεί πλέον να γίνει ένας πραγματικός ψηφιακός βοηθός με αλληλεπίδραση και συζήτηση σε πραγματικό χρόνο με τον άνθρωπο. Ανάμεσα στις υποσχέσεις του Άλτμαν είναι πως το ChatGPT-5 θα κάνει το ChatGPT-4 να "ντρέπεται στην καλύτερη των περιπτώσεων" με το πόσο πιο ισχυρό θα είναι. 

Ο επικεφαλής της OpenAI σε μια αποκλειστική συνέντευξη στον Logan Bartlett, GM της Redpoint, μίλησε για την επόμενη εξέλιξη του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου της εταιρίας, ρίχνοντας φως στις αναβαθμίσεις και τους στόχους που έχει για αυτό. 

Ανάμεσα στις δυνατότητές του ChatGPT-5 θα είναι το να λειτουργεί σαν ένας "εικονικός εγκέφαλος", υπονοώντας ότι θα είναι γρηγορότερο και πιο αποδοτικό στο να διαχειρίζεται κάθε είδους ζήτημα σε σδχέση με τους προκατόχους του. Επίσης, λόγω των εξαιρετικά προηγμένων ΑΙ δυνατοτήτων που θα έχει, αφήνωντας κατά πολύ πίσω την "παραδοσιακού τύπου" ΑΙ όπως το ChatGPT-4, ενδέχεται να του δοθεί ένα διαφορετικό ή ειδικό όνομα αντί για "ChatGPT-5".  

Θα μπορούσε να υπάρχει ένα βασικό μοντέλο, όπως ένας «εικονικός εγκέφαλος», που θα παρουσίαζε βαθύτερες ικανότητες «σκέψης» σε ορισμένες περιπτώσεις; Ή θα μπορούσαμε να εξερευνήσουμε διαφορετικά μοντέλα, αλλά ο χρήστης μπορεί να μη νοιάζεται για τις διαφορές μεταξύ τους. Νομίζω λοιπόν ότι ακόμη διερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο θα φέρουμε αυτά τα προϊόντα στην αγορά. - Sam Altman