Η ΑΙ έρχεται στα iPhone με το iOS 18 μαζί με ένα σωρό βελτιώσεις στην κεντρική οθόνη

Συνεργασία με την OpenAI, ανασχεδιασμένο Control Center αλλά και homescreen
10 Ιουνίου 2024 22:13
Η ΑΙ έρχεται στα iPhone με το iOS 18 μαζί με ένα σωρό βελτιώσεις στην κεντρική οθόνη

H Apple στο πλαίσιο του WWDC 2024 ανακοίνωσε επιτέλους αυτό που εδώ και μήνες φημολογούνταν, δηλαδή τον ερχομό της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία "έξυπνα" ονομάζει Apple Intelligence (από το ΑΙ), μέσω του iOS 18. Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση στο λειτουργικό των iPhone όμως δεν περιλαμβάνει μόνο την ΑΙ αλλά και πάρα πολλές βελτιώσεις στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα της κεντρικής οθόνης (homescreen) και του Control Centre, με χαρακτηριστικά που οι χρήστες ζητούσαν χρόνια. 

Στην αρχή της παρουσίασης ο Craig Federighi της Apple ξεκίνησε με τις πιο κλασικές και αναμενόμενες αλλαγές στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα του iOS 18. Όπως αυτή με την περισσότερο παραμετροποιήσιμη κεντρική οθόνη με την οποία πλέον θα μπορείτε να τοποθετήσετε όπως και όπου θέλετε τα εικονίδια πολύ πιο εύκολα από το παρελθόν. Πλέον θα δίνεται η επιλογή να αλλάξετε το χρώμα των εικονιδίων στο iOS 18, ένα χαρκατηριστικό που ομολουγμένως θυμίζει πολύ Android και η Apple τόσα χρόνια απέφευγε να υλοποιήσει, κρατώντας καθαρό το λειτουργικό της, ενώ πέραν του να επιλέγετε ό,τι χρώμα επιθυμείτε μέσω ειδικού slider, στο dark mode θα σκοτεινιάζουν τα εικονίδια για να ταιριάζουν στο θέμα αλλά και να είναι πιο αναγνώσιμα. 

Μεταμορφωμένο έρχεται το Control Centre στο iOS με στρογγυλεμένα εικονίδια αλλά και την επιλογή να τα μεγαλώνετε ή να τα μικρύνετε, αλλά και την στοίχιση διαφόρων control centres και toggles σε ξεχωριστές σελίδες, όπως αυτή για το action button, τα widgets κτλ. 

Στον τομέα της ιδιωτικότητας η Apple συνεχίζει να κάνει σωστά βήματα προσθέτωντας τη δυνατότητα κλειδώματος των apps πίσω από το FaceID ή το passcode σας. Έτσι δε θα μπορεί κάποιος άγνωστος να ανοίξει κάποια εφαρμογή που δεν επιθυμείτε να έχει πρόσβαση κάποιος εκτός από εσάς, αλλά και να τις κρύβετε στον ειδικό hidden apps φάκελο. 

Ανάμεσα στα πολύ θετικά στοιχεία του iOS 18 είναι η υποστήριξη RCS μηνυμάτων, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει ότι -επιτέλους- θα μπορείτε να ανταλλάσετε εικόνες και βίντεο σε υψηλή ανάλυση με κατόχους Android συσκευών. Στον τομέα του iMessage η Apple πρόσθεσε νέες Tapback λειτουργίες, δηλαδή τις αντιδράσεις όταν κάνετε tap and hold πάνω σε ένα μήνυμα. Θα υπάρχουν νέα emojis και αντιδράσεις αλλά και το να αλλάξετε το φορμάτ των γραπτών μηνυμάτων με bold και italic γράμματα. Ακόμη θα μπορείτε να κάνετε "send later" και να προγραμματίσετε την αποστολή ενός μηνύματος, ενώ θα υποστηρίζονται και βασικές λειτουργίες μέσω δορυφόρου για τα iPhone 14 και ανώτερα μοντέλα. 

Επίσης το Photos app θα δεχθεί το μεγαλύτερο redesign στην ιστορία με πλήρως ανανεωμένη εμφάνιση στον τομέα της κατηγοριοποίησης κάνοντας ευκολότερο το να βρείτε τις αγαπημένες σας φωτογραφίες ανάλογα με τη χρονολογία και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ενώ προστίθεται και η λειτουργία "Clean Up" για να αφαιρείται κόσμο από το παρασκήνιο μιας φωτογραφίας -κάτι που θύμισε αρκετά το Google Photos. 

Game Mode στο iOS 18

Μια λειτουργία που το Android ενσωματώνει εδώ και χρόνια φέρνει επιτέλους η Apple με το ειδικό Game Mode. Όπως συμβαίνει στα Android έτσι και εδώ θα βελτιστοποιείται η απόδοση στα παιχνίδια, ενώ θα βελτιώνεται η ανταπόκριση και το input lag στα υποστηριζόμενα χειριστήρια και τα AirPods για τον ήχο. Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που θα το υποστηρίζει θα έιναι το Zenless Zone Zero. 

Ο ερχομός της Apple Intelligence: η ΑΙ της Apple 

Tα generative models έρχονται στο οικοσύστημα της Apple! Είναι η προσωπική σας ΑΙ που θα αποτελεί το επίκεντρο της εμπειρίας σας ανάμεσα σε Mac, iPad και iPhone, πάντα με γνώμονα την προστασία των δεδομένων σας. Για αυτόν τον λόγο, επιβεβαιώθηκε η συνεργασία της Apple με την OpenAI για την ενσωμάτωση του GPT-4o, της νεότερης έκδοσης του γνωστού Chatbot τεχνητής νοημοσύνης. 

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο συσκευές της Apple θα αποκτήσουν μια ψηφιακή βοηθό επιπέδου ChatGPT στην τσέπη τους, χάρις την ανανεωμένη Siri με AI, η οποία πλέον θα αναγνωρίζει πιο φυσικά ό,τι της γράφετε και της λέτε προφορικά. Θα καταλαβαίνει το δικό σας προσωπικό πλαίσιο καλύτερο από κάθε άλλο LLM και ανάμεσα στις δυνατότητές της θα είναι να κατηγοριοποιεί τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις ανάλογα με το πόσο σημαντικά σας είναι, αλλά και η ικανότητα να δημιουργείτε εικόνες και emoji στο iMessage. Μάλιστα η Siri θα εμφανίζεται με ένα ολοκαίνουργιο, πιο λιτό αλλά και όμορφο "άναμμα" στο iOS 18 και όχι με το κλασικό κινούμενο εικονίδιο που είχε τόσα χρόνια. 

Επίσης θα αναγνωρίζει φυσικές εντολές όπως Παίξε μου το podcast που μου έστειλε προχθές η γυναίκα μου” ή "άνοιξε εκείνο το link που μου έστειλε η φίλη μου”. Στον τομέα της ιδιωτικότητας η Apple χάρις το on-device processing υπόσχεται ότι τα προσωπικά σας δεδομένα και οι συζητήσεις σας με την ΑΙ δε θα ταξιδεύουν στο Cloud αλλά θα παραμένουν στην συσκευή σας, εκτός κι αν "ειδικοί ασφαλείας θέλουν να ερευνήσουν το κινητό", κάτι που ανοίγει μια εντελώς διαφορετική συζητήση. 

 

Το IOS 18 θα κυκλοφορήσει σε public beta τον ερχόμενο Ιούλιο και η τελική έκδοση προς όλους θα διατεθεί τον χειμώνα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και ένα συγκεντρωτικό βίντεο με τα highlights της παρουσίασης του WWDC 2024.