Η OpenAI μπορεί να έχει μπλέξει άσχημα με την Scarlett Johansson – Προειδοποιούν οι δικηγόροι

Στο παρελθόν εταιρίες έχουν χάσει αντίστοιχες υποθέσεις
23 Μαΐου 2024 14:28
Η OpenAI μπορεί να έχει μπλέξει άσχημα με την Scarlett Johansson – Προειδοποιούν οι δικηγόροι

Όπως σας ενημερώσαμε πως η OpenAI βρίσκεται στα μαχαίρα με την πασίγνωστη ηθοποιό του Hollywood, Scarlett Johansson. Η εταιρία που είναι υπεύθυνη για το chatbot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT πρόσφατα πρόσθεσε στο λογισμικό τη δυνατότητα να απαντά με μια φωνή που ακουγόταν σχεδόν ολόιδια με αυτή της ηθοποιού, ονομάζοντάς την ‘Sky’!

Μάλιστα, παρόλο που η εταιρία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως κάθε ομοιότητα ήταν τυχαία, το προηγούμενο ιστορικό του επικεφαλής της έκανε τα πράγματα χειρότερα. Συγκεκριμένα, ο Sam Altman, CEO της OpenAI έχει αποκαλύψει δημόσια πως θαυμάζει τη δουλειά της Johansson. Συγκεκριμένα, έχει πει ότι η ταινία Her, στην οποία η Johansson έχει το ρόλο μιας AI voice assistant, είναι η αγαπημένη του. Μάλιστα, μετά την παρουσίαση των νέων λειτουργιών του ChatGPT, δημοσίευσε τη λέξη «her» στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, προφανώς αναφερόμενος στο demo που παρουσίασε η εταιρία, στο οποίο η βοηθός ακουγόταν σχεδόν ακριβώς όπως η Johansson.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η OpenAI μπορεί να έχει μπλέξει. Περνώντας σε λεπτομέρειες, το δημοσιογραφικό μέσο The Verge συμβουλεύτηκε ειδικούς δικηγόρους που ειδικεύονται σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και επισήμαναν ακριβώς αυτό.

Σύμφωνα με τον Purvi Patel Albers, εταίρο στη δικηγορική εταιρία Haynes Boone με έμφαση στα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα, «η νομολογία υποστηρίζει τη θέση της».

Ο Albers ισχυρίζεται ότι η Johansson και άλλες διασημότητες μπορούν να επικαλεστούν τους νόμους περί δικαιώματος στη δημοσιότητα, οι οποίοι προστατεύουν τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης ενός προσώπου από τη χρήση χωρίς την άδειά του.

«Αν καταχραστείτε το όνομα, την εικόνα ή τη φωνή κάποιου, μπορεί να παραβιάζετε το δικαίωμά του στη δημοσιότητα».

Μάλιστα, διασημότητες έχουν κερδίσει στο παρελθόν τέτοιες υποθέσεις. Για παράδειγμα, το 1988, η Bette Midler μήνυσε τη Ford επειδή προσέλαβε μια από τις εφεδρικές τραγουδίστριές της για μια διαφήμιση και της έδωσε εντολή να «ακούγεται όσο το δυνατόν περισσότερο σαν τον δίσκο της Bette Midler». Η Midler είχε αρνηθεί προηγουμένως να συμμετάσχει στη διαφήμιση αυτή.

Η Johansson δεν έχει μηνύσει ακόμη την OpenAI, αλλά έχει προσφύγει σε δικηγόρο. Ο νομικός της σύμβουλος έχει αναλάβει για αρχή να συντάξει επιστολές προς την OpenAI, ζητώντας εξηγήσεις για το πώς δημιουργήθηκε η φωνή της ‘Sky’.

Το μόνο δύσκολο στην υπόθεση είναι η έλλειψη ομοσπονδιακών νόμων για το δικαίωμα στη δημοσιότητα. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν μόνο σε επίπεδο πολιτείας τέτοιοι νόμοι και μεταξύ τους έχουν μεγάλες διαφορές. Για παράδειγμα, η Νέα Υόρκη αναγνωρίζει ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να ελέγχει την εμπορική χρήση προσωπικών χαρακτηριστικών του όπως το όνομα, η εμφάνιση, η φωνή, ακόμη και η υπογραφή του. Το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται μέχρι και σε κάποιον αποθανόν που θα πρέπει να έχει δώσει προηγούμενη συγκατάθεση για τη χρήση των χαρακτηριστικών του για περιεχόμενο που δημιουργείται ψηφιακά. Η Καλιφόρνια από την άλλη, όπου έχει την έδρα της η OpenAI, δεν έχει νομοθεσία για τα ψηφιακά αντίγραφα, όπως οι φωνές που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μένει να δούμε, λοιπόν, ποια τροπή θα πάρει η υπόθεση. Για περισσότερα σχετικά με το νομικό υπόβαθρο μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό δημοσίευμα του Verge πατώντας εδώ.