Ένα κοντινό άστρο θα εκραγεί και θα είναι ορατό με γυμνό μάτι από τη Γη

Πώς να το δείτε;
19 Μαρτίου 2024 09:13
Ένα κοντινό άστρο θα εκραγεί και θα είναι ορατό με γυμνό μάτι από τη Γη

Μέσα στον επόμενο μήνα, ένα άστρο θα γίνει πιο φωτεινό, ακόμα και από τον Πολικό Αστέρα. Το άστρο απέχει 3.000 έτη φωτός από τη Γη και αναμένεται να εκραγεί με τέτοια ισχύ, που σύμφωνα με την NASA θα είναι ορατό με γυμνό μάτι για περίπου μία εβδομάδα.

Ονομάζεται T Coronae Borealis και πρόκειται για ένα λευκό νάνο (ο πυρήνας ενός νεκρού άστρου) ο οποίος βρίσκεται στην τροχιά ενός τεράστιου ερυθρού γίγαντα. Καθώς ο ερυθρός γίγαντας διαλύει τα κοντινά άστρα, ο πυκνός λευκός νάνος απορροφά τα πλούσια σε υδρογόνο υλικά που έρχονται προς το μέρος του. Σταδιακά γίνεται θερμότερος, μέχρι που φτάνει σε ένα σημείο καμπής, απελευθερώνοντας όλη αυτήν την ενέργεια σε μία κοσμική έκρηξη.

Φυσικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η ενέργεια του T Coronae Borealis δεν είναι αρκετή για να επηρεάσει τη Γη σε αυτήν την απόσταση. Για την ακρίβεια, έχει εκραγεί πολλές φορές στο παρελθόν. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους αστρονόμους το 1800 και εκρήγνυται περίπου κάθε 80 χρόνια. Στην πραγματικότητα, η έκρηξη έχει λάβει χώρα 3.000 έτη πριν, αλλά το φως της τώρα φτάνει σε εμάς.

Για να το δείτε, στρέψτε την προσοχή σας στον αστερισμό του Ηρακλή. Εκεί υπάρχει ένα τόξο τεσσάρων ορατών αστεριών που ονομάζεται Corona Borealis. Εκεί θα βρείτε την έκρηξη του άστρου. Φροντίστε να είστε σε μέρος μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων. Η καλύτερη ώρα για να το δείτε θα είναι λίγες ώρες πριν την ανατολή του Ηλίου. Δώστε στα μάτια σας τουλάχιστον μισή ώρα για να συνηθίσουν το σκοτάδι.