Βρέθηκαν μυστηριώδη πετρώματα στη Σελήνη με περίεργες ιδιότητες

Η NASA θα στείλει lander
09 Φεβρουαρίου 2024 10:58
Βρέθηκαν μυστηριώδη πετρώματα στη Σελήνη με περίεργες ιδιότητες

Μία ομάδα επιστημόνων μόλις ανακάλυψε σεληνιακούς βράχους οι οποίοι είναι καλυμμένοι με μία παράξενη σκόνη με αντανακλαστικές ιδιότητες. Βρίσκονται σε μία περιοχή της Σελήνης που είναι γνωστή για τα παράξενα χαρακτηριστικά της, το Reiner Gamma. Αρχικά, η περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως κρατήρας, αλλά πρόκειται για μία επίπεδη έκταση που δεν έχει σκιές και φέγγει έντονα στο σκοτάδι της περιοχής Oceanus Procellarum.

Το Reiner Gamma θεωρείται πως παράγεται ή τουλάχιστον σχετίζεται με θύλακες μαγνητισμένων βράχων που αντανακλούν τα σωματίδια του ηλιακού ανέμου. Η λογική λέει πως το μαγνητισμένο υλικό προστατεύεται από τον ηλιακό άνεμο ο οποίος σκουραίνει τις γύρω περιοχές μέσω χημικών αντιδράσεων, δημιουργώντας κομμάτια τα οποία είναι τόσο διακριτά που μπορούμε να τα δούμε από τη Γη.

Άλλες θεωρίες ισχυρίζονται πως έχουν σχηματιστεί από αλληλεπιδράσεις μαγνητικών ανωμαλιών στο φλοιό της Σελήνης και ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια σκόνης τα οποία αιωρούνται από συγκρούσεις μικρομετεωριτών. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργήθηκαν από υλικά τα οποία εκτοξεύτηκαν από συγκρούσεις κομητών.

Μελετώντας περίπου ένα εκατομμύριο εικόνες βράχων που κατέγραψε το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Munster στη Γερμανία, εντόπισαν στον κρατήρα Reiner K, ένα βράχο ο οποίος αντανακλούσε το φως με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από τους υπόλοιπους βράχους καλυμμένους με σεληνιακή σκόνη που είχαν δει ως τότε.

Αναγνωρίσαμε ένα βράχο με ξεχωριστές σκούρες περιοχές σε μία εικόνα. Αυτός ο βράχος ήταν πολύ διαφορετικός από τους άλλους, καθώς διέχεε λιγότερο φως προς τον Ήλιο από άλλους βράχους.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, οι επιστήμονες βρήκαν 130.000 πιθανούς βράχους που έμοιαζαν σε μέγεθος και αντανακλαστικότητα με το συγκεκριμένο. Οι βράχοι που ήταν λιγότερο αντανακλαστικοί, βρίσκονταν όλοι κοντά στο Reiner Gamma, αλλά δεν είχαν όλοι οι βράχοι του Reiner K την ίδια παραδοξότητα.

Ενώ λοιπόν οι βράχοι μπορεί να σχηματίστηκαν από τη δημιουργία του κρατήρα από κάποια σύγκρουση, οι ερευνητές υποπτεύονται πως οι περίεργες αντανακλαστικές τους ιδιότητες μπορεί να οφείλονται σε ένα λεπτό στρώμα σκόνης που συγκεντρώθηκε σε μερικούς, αλλά όχι σε όλους τους βράχους. Αυτή η σκόνη μάλλον έχει μοναδική πυκνότητα, μέγεθος και δομή αλλά οι ιδιότητές της παραμένουν άγνωστες.

Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιηθούν τα ευρήματα για να εξηγηθούν οι διεργασίες σχηματισμού του συγκεκριμένου σημείου, όπως η αιώρηση σκόνης λόγω ηλεκτροστατικών δυνάμεων ή η αλληλεπίδραση του Ηλιακού ανέμου με μαγνητικά σημεία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή ενός σεληνιακού lander στο Reiner Gamma για να μελετήσει από κοντά τις μαγνητικές ανωμαλίες του εδάφους. Η εκτόξευση θα λάβει χώρα αργότερα μέσα στο 2024.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of Geophysical Research – Planets.

Tags: