Πόσα κιλά σκουπιδιών υπάρχουν στη Σελήνη;

Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας
08 Φεβρουαρίου 2024 11:08
Πόσα κιλά σκουπιδιών υπάρχουν στη Σελήνη;

Τα όνειρα της ανθρωπότητας για την εξερεύνηση του διαστήματος ξεκίνησαν με την εκτόξευση του Sputnik-1 από την Σοβιετική Ένωση και μεγάλωσαν με την προσελήνωση του Apollo το 1969. Έξι δεκαετίες μετά, η ανθρωπότητα είναι στα πρόθυρα επανδρωμένων αποστολών σε Σελήνη και Άρη, ενώ αναπτύσσεται και ο διαστημικός τουρισμός.

Σύμφωνα με την NASA, η Σελήνη κρύβει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεκμετάλλευτους πόρους, όπως νερό, ήλιο-3 και σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρονικών, καλώντας για τη βιομηχανοποίηση της Σελήνης.

Μία ομάδα ακαδημαϊκών που μελετούν διάφορες πτυχές της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στη Γη, ανησυχεί για την ταχύτητα αυτών των εξελίξεων και τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκμετάλλευση πόρων στο σεληνιακό περιβάλλον.

Από την πρώτη ανθρώπινη επαφή με την επιφάνεια της Σελήνης, βλέπουμε τις επιπτώσεις οι οποίες μόνο θα αυξηθούν στο μέλλον. Οι ιστορικοί Christophe Bonneuil και Jean-Baptiste Fressoz, υπενθυμίζουν πως στη Γη, οι τεχνο-επιστημονικές εξελίξεις οδήγησαν σε κοινωνικό-πολιτικές οικονομίες οι οποίες βασίζονται στην εξόρυξη πόρων, στην κατανάλωση και στα απορρίμματα, προκαλώντας σημαντική ζημιά στον πλανήτη μας. Για χιλιετίες, οι κοινωνίες καταλάβαιναν τη σημασία της σχέσης τους με το φυσικό κόσμο για την επιβίωσή τους. Η βιομηχανοποίηση και η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία έχει καταστρέψει αυτή τη σχέση. Για παράδειγμα, τα δέντρα πρόσφεραν ξυλεία, τροφή, σκιά και άλλα. Αλλά με την βιομηχανική ανάπτυξή μας, τα τελευταία 100 χρόνια έχουν κοπεί περισσότερα ξύλα από όλα όσα έχουν πέσει φυσικά τα τελευταία 9.000 χρόνια.

Η NASA εκτιμά πως υπάρχουν ήδη περίπου 227.000 κιλά σκουπιδιών που προήλθαν από τον άνθρωπο στην επιφάνεια της Σελήνης. Εντοπίζονται κυρίως στις περιοχές που στάλθηκαν εξερευνητικές αποστολές και περιλαμβάνουν εξοπλισμό, αγάλματα, μπάλες γκολφ, σημαίες, ανθρώπινες στάχτες, κόπρανα και άλλα.

Οι επιστήμονες καλούν για έγκαιρη ανάληψη ευθύνης και μέτρα για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, έτσι ώστε να προλάβουμε την εκτεταμένη και απρόσεκτη καταστροφή που έχουμε προκαλέσει και ήδη βιώνουμε στη Γη.