Κίνα: Υποχωρούν οι πωλήσεις iPhone, αυξάνονται της Huawei

Νέα δεδομένα στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου
26 Ιανουαρίου 2024 11:18
Κίνα: Υποχωρούν οι πωλήσεις iPhone, αυξάνονται της Huawei

Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι πωλήσεις iPhone στην Κίνα υποχώρησαν κατά 2.1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, κυρίως λόγω της αύξησης του ανταγωνισμού από τις εγχώριες εταιρίες και κυρίως από την Huawei.

Η Κίνα είναι μεγαλύτερη αγορά smartphone του κόσμου και η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για την Apple. Τα μέτρα που έχει πάρει η κινεζική κυβέρνηση απαγορεύοντας στους κρατικούς υπαλλήλους να φέρνουν τα iPhones τους στο χώρο εργασίας, έχουν και αυτά τις επιπτώσεις τους.

Από την άλλη, η Huawei η οποία έφτασε στα όρια της καταστροφής από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ και τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, φαίνεται πως επανέρχεται δυναμικά, με αύξηση πωλήσεων 36.2% μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στους κατασκευαστές στην Κίνα με μερίδιο αγοράς 13.9%.

Μέσα στο 2023 η Apple ξεπέρασε την Vivo και έγινε ο νούμερο ένα κατασκευαστής στην Κίνα με μερίδιο 17.3%. Η εταιρία του Κουπερτίνο προσπαθεί να προσελκύσει καταναλωτές μέσω πρακτικών που δε συνηθίζει στη δύση, όπως σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές από τρίτα μέσα διανομής.

Οι αναλυτές θεωρούν πως οι πωλήσεις της Apple θα συνεχίσουν να μειώνονται στην Κίνα μέσα στο 2024, ενώ η Huawei θα συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για 64 εκατομμύρια Huawei smartphones παγκοσμίως για το 2024, μία αξιοσημείωτη αύξηση από τις προβλέψεις των 35 εκατομμυρίων smartphones που είχαν κάνει για το 2023.