Τα Windows 12 μπορεί να έρθουν το 2024 και όχι όπως πιστεύαμε;

Νέες φήμες
25 Ιανουαρίου 2024 08:39
Τα Windows 12 μπορεί να έρθουν το 2024 και όχι όπως πιστεύαμε;

Ακολουθώντας το πρόγραμμα που έχει πλέον καθιερώσει, η Microsoft αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος την 24Η2 αναβάθμιση των Windows 11, η οποία έχει κωδική ονομασία  'Hudson Valley' και ακούγεται πως θα φέρει διάφορα νέα χαρακτηριστικά στο λειτουργικό σύστημα, όπως για παράδειγμα περισσότερες AI λειτουργίες. Τώρα όμως, μια νέα φήμη κάνει το γύρο του διαδικτύου που υποστηρίζει πως το update αυτό είναι τόσο μεγάλο που η Microsoft δεν αποκλείεται να αποφασίσει να το ονομάσει Windows 12. Μάλιστα, πολλοί προβλέπουν πως ο αμερικανικός κολοσσός θα προβεί στην αλλαγή του ονόματος για να συνοδεύσει την προγραμματισμένη κυκλοφορία διαφόρων next-gen AI υπολογιστών και εμπειριών που αναμένονται την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με τον έμπιστο ρεπόρτερ Zac Bowden του Windows Central βέβαια, η φήμη δεν έχει πάρα πολλές πιθανότητες να ισχύει, αλλά αυτό δεν αναιρεί πως ένα τεράστιων διαστάσεων update για τα Windows 11 βρίσκεται στον ορίζοντα, είτε αλλάξει το όνομά του είτε όχι.

Αναλυτικότερα, η Microsoft έχει θέσει ως εσωτερικό στόχο τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους για την κυκλοφορία του 24H2. Πολλές από τις αλλαγές και τα νέα του χαρακτηριστικά αναμένεται να δοκιμαστούν ή δοκιμάζονται ήδη μέσα από το Windows Insider πρόγραμμα. Ξεκινώντας με τον τρόπο εγκατάστασης, μια νέα μέθοδος αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο update, το λεγόμενο "OS swap". Πρόκειται για μια διαδικασία που αντικαθιστά εξ ολοκλήρου το λειτουργικό σύστημα, αντί να εφαρμόζει patches ή να ενημερώνει την υπάρχουσα εγκατάσταση, κάτι που έχει βασανίσει τους χρήστες με πολλά προβλήματα στο παρελθόν.

Όσον αφορά τα νέα χαρακτηριστικά αυτά καθ’ αυτά, η Microsoft Copilot ΑΙ θα δει πολλές σημαντικές αλλαγές. Αρχικά, το σχετικό κουμπί θα μεταφερθεί στην δεξιά γωνία του Taskbar, εκεί που βρίσκεται τώρα το καμπανάκι των ειδοποιήσεων και η ώρα. Παράλληλα, στις ρυθμίσεις θα προστεθεί και μια ειδική ενότητα που θα περιλαμβάνει επιλογές όπως το αυτόματο άνοιγμα του Copilot μαζί με τον υπολογιστή. Πέρα από αυτές τις αλλαγές στο UI όμως, η εταιρία ακούγεται πως ετοιμάζει και την επόμενη γενιά του μοντέλου που τροφοδοτεί την Copilot AI, επιτρέποντας στους χρήστες να κάνουν ακόμη περισσότερα πράγματα ευκολότερα στο PC τους.

Άλλη μια σχετική βελτίωση του 24H2 update των Windows αφορά τα Snap Layouts, τα οποία μέσω machine learning θα αρχίσουν να μαθαίνουν τις συνήθειες του χρήστη και θα προτείνουν αυτόματα διατάξεις για τα ανοιχτά παράθυρα. Με τη νέα έκδοση των Windows θα έρθει και η επόμενη εξέλιξη του File Explorer, ο οποίος θα αποκτήσει τη δυνατότητα όχι μόνο να ανοίγει, όπως γίνεται ήδη, αλλά και να δημιουργεί συμπιεσμένα 7zip ή TAR archives. Επιπροσθέτως, ο νέος File Explorer θα υποστηρίζει και επεξεργασία των metadata PNG αρχείων.

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στο Quick Settings panel, το οποίο θα αποκτήσει τη δυνατότητα scroll για να μπορούν οι χρήστες να καρφιτσώσουν περισσότερες ρυθμίσεις στις οποίες επιθυμούν να έχουν άμεση πρόσβαση. Παράλληλα, η λίστα με τα διαθέσιμα Wi-Fi δίκτυα θα αποκτήσει ένα refresh κουμπί επιτέλους, ενώ και η διαχείριση του VPN θα γίνει πιο εύκολη και άμεση.

Τέλος, αλλαγές αναμένεται να γίνουν και στην Phone Link εφαρμογή, στο Energy Saver mode του λειτουργικού, ενώ οι εφαρμογές Cortana, Mail, Calendar, Maps, People και Movies & TV θα σταματήσουν να είναι προ-εγκατεστημένες.