Το Starship εξερράγη ξανά σε μία “εξαιρετικά πετυχημένη μέρα“

Η δεύτερη απόπειρα της SpaceX
19 Νοεμβρίου 2023 11:04
Το Starship εξερράγη ξανά σε μία “εξαιρετικά πετυχημένη μέρα“

Η δεύτερη δοκιμαστική πτήση του Starship της SpaceX, του διαστημικού σκάφους που θα μεταφέρει κάποια μέρα τον άνθρωπο στη Σελήνη και στον Άρη, είχε την τύχη της πρώτης καθώς κατέληξε σε έκρηξη. Λίγα λεπτά μετά την αποκόλληση του Starship από τον Super Heavy πύραυλο που το μετέφερε, ο πύραυλος εξερράγη. Το Starship συνέχισε την πορεία του, ξεπερνώντας το υψόμετρο που έφτασε στην πρώτη δοκιμή ο προκάτοχός του. Ωστόσο περίπου στα 8 λεπτά μετά την εκτόξευση, χάθηκε η επαφή με το Starship και στο livestream φάνηκε μία αχνή έκρηξη.

Σε αντίθεση με την πρώτη δοκιμή η οποία έφτασε μόνο στα 38 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, αυτή τη φορά το Starship έφτασε στο διάστημα και στη στιγμή της έκρηξης βρισκόταν σε υψόμετρο περίπου 148 χιλιομέτρων.

Η αποστολή θεωρήθηκε επιτυχημένη τόσο από την SpaceX όσο και από την NASA.

Συγχαρητήρια στις ομάδες που έκαναν πρόοδο στη σημερινή δοκιμαστική πτήση. Η διαστημική πτήση είναι μία τολμηρή περιπέτεια που απαιτεί θετικό πνεύμα και καινοτομία. Η σημερινή δοκιμή ήταν μία ευκαιρία να μάθουμε και να πετάξουμε ξανά. – Bill Nelson, Διευθυντής NASA

Στη δοκιμή η SpaceX προσπάθησε για πρώτη φορά μία τεχνική διαχωρισμού που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι εδώ και χρόνια. Το διαχωρισμό του Super Heavy με το Starship που ονομάζεται “hot staging”. Σε αυτήν, οι κινητήρες του Starship ενεργοποιήθηκαν πριν αποκολληθεί από τον πύραυλο για να αυξηθεί η συνολική ισχύς και τη στιγμή που εξερράγη ο Super Heavy, το Starship βρισκόταν ήδη αρκετά μακριά.

Μελλοντικές σχεδιαστικές βελτιώσεις θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την αντοχή του Super Heavy για να επιβιώσει από το hot staging.

Ήταν μία εξαιρετικά επιτυχημένη μέρα, παρόλο που είχαμε μία RUD (ταχεία μη-προγραμματισμένη διάλυση) τόσο του Super Heavy όσο και του σκάφους. Πήραμε τόσα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την επόμενη πτήση. – SpaceX