Τα πρώτα υπερηχητικά solid state ακουστικά είναι γεγονός

Άλμα προόδου
15 Νοεμβρίου 2023 10:18
Τα πρώτα υπερηχητικά solid state ακουστικά είναι γεγονός

Όλα τα ακουστικά χρησιμοποιούν φυσικούς ενισχυτές οι οποίοι παράγουν τον ήχο και τον προωθούν μέσω ενός διαφράγματος στο αυτί μας. Όσο κι αν έχουν εξελιχθεί, αυτή η προσέγγιση υπάρχει για πάνω από έναν αιώνα. Τώρα όμως η xMEMS Labs αποκάλυψε μία πραγματική καινοτομία.

Το υπερηχητικό solid state ηχείο της για True Wireless ακουστικά ονόματι Cypress, βασίζεται αποκλειστικά σε υπερηχητικούς παλμούς οι οποίοι κανονικά δε γίνονται αντιληπτοί από την ανθρώπινη ακοή.

Το ηχείο λοιπόν παράγει υπερηχητικούς παλμούς οι οποίοι περνούν από έναν αποδιαμορφωτή, ο οποίος μετατρέπει τους παλμούς σε ήχο που μπορεί να ακούσει ο χρήστης. Το πλεονέκτημα είναι πως οι υπερηχητικοί παλμοί μπορούν να μεταφέρουν το ακριβές ακουστικό αντίγραφο της πηγής, κάτι το οποίο σημαίνει πως προσφέρει ανώτερη αναπαραγωγή ήχου σε όλες τις ακουστικές συχνότητες. Καλύτερο ήχο με μεγαλύτερη λεπτομέρεια δηλαδή, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζουν hi-res και spatial ήχο.

Κάθε Cypress MEMS ηχείο έχει διαστάσεις μόλις 6.3x6.5x1.65mm, προσφέροντας πιο δυνατό και πιο βαθύ μπάσο από τα συμβατικά ηχεία, φτάνοντας ακόμα και τα 140dB low-frequency sound pressure level (SPL), ενώ πέφτει ακόμα και στα 20Hz.

Τα νέα ηχεία προσφέρουν και χαμηλότερο latency χάρη στη διαρκή μετατροπή ηλεκτρισμού σε ακουστικό. Έχουν επίσης μεγαλύτερο εύρος ANC, επιτρέποντας σε ακουστικά με Cypress MEMS να αποκλείσουν περισσότερους θορύβους από το περιβάλλον.

Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, ενώ αποκαλύφθηκε πως υπάρχει συνεργασία με την TSMC για την κατασκευή τους.