«Δαχτυλίδι της Φωτιάς» - Δείτε ζωντανά την πιο εντυπωσιακή έκλειψη του 2023

Ξεκινάει το live stream της NASA!
14 Οκτωβρίου 2023 18:17
«Δαχτυλίδι της Φωτιάς» - Δείτε ζωντανά την πιο εντυπωσιακή έκλειψη του 2023

Σήμερα, Σάββατο 14 Οκτωβρίου, μια μαγευτική ηλιακή έκλειψη, η οποία έχει το άκρως χαρακτηριστικό και σχεδόν βγαλμένο από τα βιβλία του Τόλκιν παρατσούκλι "Δαχτυλίδι της Φωτιάς", πρόκειται να κοσμήσει τον ουρανό της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Συγκεκριμένα, το φαινόμενο θα ξεκινήσει σε μόλις μερικά λεπτά από τώρα και προφανώς, μιας και στη χώρα μας ο ήλιος έχει αρχίσει να πέφτει, θα μπορείτε να το παρακολουθήσετε μόνο online.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, σε αντίθεση με την ολική έκλειψη ηλίου, στην προκειμένη περίπτωση η σελήνη θα βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο της από τη Γη και έτσι δεν θα μπορεί να καλύπτει πλήρως τον ήλιο. Το αποτέλεσμα είναι η πύρινη λάμψη του αστεριού του ηλιακού μας συστήματος να σχηματίζει ένα φωτοστέφανο γύρω από τη σκιά της σελήνης, εξού και το άκρως χαρακτηριστικό παρατσούκλι "Δαχτυλίδι της Φωτιάς".

Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9:13 π.μ. και θα σαρώσει πολιτείες από το Όρεγκον έως το Τέξας, ολοκληρώνοντας τον κύκλο του στις ΗΠΑ σε λιγότερο από μια ώρα. Στη συνέχεια, η έκλειψη θα περάσει από χώρες όπως το Μεξικό και η Κολομβία, ρίχνοντας αυλαία στις ακτές του Ατλαντικού στη Βραζιλία.

Δυστυχώς, όσο μεγαλειώδης και αν φαντάζει αυτή η έκλειψη, όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα και σε παρόμοιες περιοχές εκτός της τροχιάς της, σημειώνεται ξανά πως δε θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ζωντανά στον ουρανό. Ο λόγος έγκειται στη συγκεκριμένη διαδρομή που θα διασχίσει η σκιά της σελήνης, η οποία δεν καλύπτει την Ευρώπη.

Ωστόσο, αν θέλετε να γίνετε μάρτυρες του φαινομένου, η NASA θα πραγματοποιήσει ένα ειδικό δωρεάν live stream, με κάμερες σε πολλά διαφορετικά σημεία, εξασφαλίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να πάρουν μια γεύση. Η ζωντανή ροή ξεκινά στις 6:30 μ.μ. και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από τον player που ακολουθεί.