Ολική Έκλειψη Ηλίου: Πότε θα γίνει η επόμενη που θα είναι ορατή και από την Ελλάδα

Αυτή είναι η ημερομηνία
09 Απριλίου 2024 12:30
Ολική Έκλειψη Ηλίου: Πότε θα γίνει η επόμενη που θα είναι ορατή και από την Ελλάδα

Οι ολικές ηλιακές εκλείψεις, όπως αυτή που βιώσαν πριν μερικές ώρες οι κάτοικοι των ΗΠΑ είναι μαγευτικά ουράνια γεγονότα κατά τα οποία η Σελήνη κρύβει εντελώς τον Ήλιο, ρίχνοντας μια σκιά πάνω στη Γη. Με απλά λόγια, για λίγα λεπτά η μέρα γίνεται…νύχτα, σε διάφορα μέρη του κόσμου!

Κάθε χρόνο γίνονται περίπου τέσσερις έως επτά εκλείψεις διαφόρων τύπων. Παρόλα αυτά, ολικές ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν περίπου μία φορά κάθε 18 μήνες κάπου σε όλο τον κόσμο, όπως προκύπτει από την τροχιά των ουράνιων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος. Ωστόσο, η παρακολούθηση μιας ολικής ηλιακής έκλειψης είναι πολύ σπάνια, αφού ανάλογα με το που ζει κάποιος μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά ανά αιώνες, λόγω της ειδικής ευθυγράμμισης που απαιτείται μεταξύ της Γης, της Σελήνης και του Ήλιου.

Η προβλεψιμότητα αυτών των γεγονότων ακολουθεί τον 18ετή κύκλο Saros, επιτρέποντας στους αστρονόμους να προβλέπουν την εμφάνισή τους με μεγάλη ακρίβεια. Έτσι, μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα πότε θα συμβεί η επόμενη ολική έκλειψη ηλίου που θα είναι ορατή από την Ελλάδα!

Πότε θα γίνει η επόμενη Ολική Έκλειψη Ηλίου που θα είναι ορατή και από την Ελλάδα;

Η αμέσως επομένη ολική έκλειψη ηλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Αυγούστου του 2026. Το φαινόμενο αυτό θα μπορεί να παρατηρηθεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δυστυχώς θα είναι αρκετά μακριά από την Ελλάδα. Έτσι, μόνο οι κάτοικοι της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούν να τη δουν, αλλά και πάλι όχι με όλο της το δραματικό αντίκτυπο.

Ολική έκλειψη ηλίου θα πραγματοποιηθεί όμως και στις 2 Αυγούστου του 2027. Η πορεία της συγκεκριμένης θα είναι ακριβώς πάνω από τη Μεσόγειο, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι όλων των περιοχών της Ελλάδας θα μπορούν να την παρακολουθήσουν, βιώνοντας ένα σκηνικό παρόμοιο με αυτό που απεικονίζουν τα πλάνα που κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου.

Μπορείτε να δείτε έναν διαδραστικό χάρτη με τις εκλείψεις που θα συμβούν μέσα στην επόμενη δεκαετία πατώντας εδώ.

Ο χάρτης της Ολικής Έκλειψης Ηλίου του 2027: