Έκλειψη Ηλίου 2024: Δείτε ζωντανά το μαγευτικό φαινόμενο!

Σε λίγες ώρες από τώρα
08 Απριλίου 2024 11:38
Έκλειψη Ηλίου 2024: Δείτε ζωντανά το μαγευτικό φαινόμενο!

Η στιγμή έφτασε! Σήμερα, Δευτέρα 8 Απριλίου, μια μαγευτική ηλιακή έκλειψη πρόκειται να κοσμήσει τον ουρανό της Βόρειας Αμερικής. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει σε μόλις μερικές ώρες από τώρα, δυστυχώς όταν στην Ελλάδα ο ήλιος θα έχει αρχίσει να πέφτει. Αυτό σημαίνει πως για τους Έλληνες, η μοναδική επιλογή θα είναι να παρακολουθήσετε online το φαινόμενο.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η συγκεκριμένη έκλειψη ηλίου είναι ολική. Αυτό σημαίνει πως η Σελήνη θα καλύπτει ολόκληρο τον Ηλιακό δίσκο και για λίγα λεπτά η μέρα θα γίνει…νύχτα! Ολική έκλειψη ηλίου μπορεί να συμβεί όταν η Σελήνη είναι κοντά στη Γη και είναι το πιο σπάνιο είδος εκλείψεων, μετά τις υβριδικές.

Σύμφωνα με το επίσημο εργαλείο που έχει ετοιμάσει η NASA για την παρακολούθηση της τροχιάς της έκλειψης, το φαινόμενο θα ξεκινήσει στο Μεξικό περίπου στις 9:00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και έπειτα θα σαρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινώντας από το Τέξας. Η έκλειψη θα είναι ορατή από περιοχές όπως το Κλίβελαντ στο Οχάιο, το Ντάλας στο Τέξας και το Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την πορεία του φαινομένου μέσα από τον χάρτη που ακολουθεί, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνοι σας το διαδραστικό εργαλείο της NASA πατώντας εδώ.

Δυστυχώς, όσο μεγαλειώδης και αν φαντάζει αυτή η έκλειψη, όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα και σε παρόμοιες περιοχές εκτός της τροχιάς της, σημειώνεται ξανά πως δε θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν ζωντανά στον ουρανό. Ο λόγος έγκειται στη συγκεκριμένη διαδρομή που θα διασχίσει η σκιά της σελήνης, η οποία δεν καλύπτει την Ευρώπη.

Ωστόσο, αν θέλετε να γίνετε μάρτυρες του φαινομένου, η NASA θα πραγματοποιήσει ένα ειδικό δωρεάν live stream, με κάμερες σε πολλά διαφορετικά σημεία, εξασφαλίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να πάρουν μια γεύση. Η ζωντανή ροή ξεκινά στις 8:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος και μπορείτε να την παρακολουθήσετε μέσα από τον player που ακολουθεί.