Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζητά την άμεση κατάργηση παραγωγής ενός αερίου

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μειώσουμε τους ρύπους
14 Οκτωβρίου 2023 10:50
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ζητά την άμεση κατάργηση παραγωγής ενός αερίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) κάνει έκκληση για άμεση κατάργηση παραγωγής ενός συγκεκριμένου αερίου. Ο λόγος για το μεθάνιο, το οποίο βρίσκεται μεν σε λιγότερη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα από ότι το διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο είναι υπεύθυνο για το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι σήμερα. Παραμένει στην ατμόσφαιρα για μία δεκαετία και απορροφά ενέργεια πολύ πιο γρήγορα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Ο IEA τονίζει πως η άμεση παύση εκπομπής του μεθανίου είναι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί η παγκόσμια υπερθέρμανση βραχυπρόθεσμα και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. Η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας είναι υπεύθυνη για το 40% των εκπομπών μεθανίου που παράγεται από ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η άμεση μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ο μόνος τρόπος να περιορίσουμε την υπερθέρμανση στον 1.5 βαθμό Κελσίου. Χωρίς δράση κατά του μεθανίου, ακόμα και με ακραίες μειώσεις στη χρήση ορυκτών καυσίμων, η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας επιφανείας θα ξεπεράσει τους 1.6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.

Ο IEA πιστεύει πω ς το 75% των εκπομπών μεθανίου από διεργασίες επεξεργασίας πετρελαίου και φυσικού αερίου και τουλάχιστον το μισό από την επεξεργασία λιγνίτη, μπορούν να μειωθούν χρησιμοποιώντας υπάρχουσα τεχνολογία. Το κόστος για κάτι τέτοιο μέχρι το 2030 αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% των εσόδων της βιομηχανίας για το 2022.

Τα οφέλη για μία τέτοια μείωση δεν αφορούν μόνο την κλιματική αλλαγή, αλλά θα αποτρέψουν και περίπου ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους, καθώς και την απώλεια 90 εκατομμυρίων τόνων σοδειών μέχρι το 2050.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο ενεργειακός τομέας παρήγαγε 135 εκατομμύρια τόνους εκπομπών μεθανίου το 2022, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 2021. Η πλειοψηφία των εκπομπών προέρχονται από επεξεργασία λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου και μικρότερο ποσοστό από διαρροές εξοπλισμού και ατελή καύση βιοκαυσίμων.