Το ινδικό lander ανίχνευσε απροσδόκητα επίπεδα θείου στη Σελήνη

Ανοίγει νέο παράθυρο στη σεληνιακή εξερεύνηση
02 Οκτωβρίου 2023 09:54
Το ινδικό lander ανίχνευσε απροσδόκητα επίπεδα θείου στη Σελήνη

Η αποστολή της Ινδίας στo νότιο πόλο της Σελήνης έχει ολοκληρωθεί και πρόσφερε κάποια ενδιαφέροντα επιστημονικά αποτελέσματα. Το Chandrayaan-3 lander και συγκεκριμένα το rover που μετέφερε με την ονομασία Pragyan, ανίχνευσε επίπεδα θείου στο σεληνιακό έδαφος.

Οι πλανητικοί επιστήμονες γνώριζαν πως το θείο υπάρχει σε σεληνιακούς βράχους αλλά σε πολύ μικρή συγκέντρωση. Τα νέα αποτελέσματα όμως δείχνουν πως η συγκέντρωση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αναμενόταν.

Το θείο προέρχεται από την παλαιότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σελήνης και παραμένει παγιδευμένο στο μάγμα. Πρόκειται για την πρώτη μέτρηση θείου που πραγματοποιείται στη Σελήνη και η ακριβής συγκέντρωση θα διαπιστωθεί όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δεδομένων.

Οι μετρήσεις αυτές είναι ενδιαφέροντες για τους επιστήμονες για δύο λόγους. Πρώτον, δείχνουν πως το έδαφος στους πόλους έχει πολύ διαφορετική σύσταση από τις περιοχές του ισημερινού και αυτό αποδίδεται στο γεγονός πως οι πόλοι λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερη ηλιακή ακτινοβολία.

Δεύτερον, δείχνουν πως το θείο είναι σημαντικά υψηλότερο στους πόλους και μπορεί να δημιουργήθηκε από τη λεπτή ατμόσφαιρα της Σελήνης. Οι πόλοι έχουν πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από την υπόλοιπη Σελήνη και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους -73 βαθμούς Κελσίου, το θείο από την ατμόσφαιρα μπορεί να συγκεντρωθεί στο έδαφος σε στερεή μορφή, όπως ο πάγος σε ένα παράθυρο.

Οι αστροναύτες που θα χτίσουν βάσεις στη Σελήνη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το θείο για δημιουργία ηλιακών κελιών ή μπαταρίες, ακόμα και ως δομικό στοιχείο για κατασκευές κτιρίων. Το τσιμέντο που βασίζεται στο θείο έχει αρκετά οφέλη σε σχέση με το απλό τσιμέντο που χρησιμοποιούμε στη Γη. Στερεοποιείται μέσα σε ώρες αντί για εβδομάδες και είναι πιο ανθεκτικό στη διάβρωση. Το μίγμα δεν απαιτεί νερό και έτσι οι αστροναύτες μπορούν να εξοικονομήσουν το πολύτιμο αγαθό για να πίνουν, να δημιουργούν οξυγόνο για να αναπνέουν ή να παράγουν καύσιμα πυραύλων.

Καθώς το Chandrayaan-3 έχει βυθιστεί στη σεληνιακή νύχτα και οι θερμοκρασίες έπεσαν κατακόρυφα, οι προσπάθειες του ISRO για επικοινωνία με το lander και το rover έχουν πέσει στο κενό όσο τα δύο βρίσκονται σε sleep mode. Οι πιθανότητες να επιβιώσουν την παγωμένη νύχτα των -253 βαθμών Κελσίου είναι ισχνές.