Ερευνητές μετέτρεψαν καρκινικά κύτταρα σε μυϊκά

Απολύτως υγιή
11 Σεπτεμβρίου 2023 08:06
Ερευνητές μετέτρεψαν καρκινικά κύτταρα σε μυϊκά

Το ραβδομυοσάρκωμα είναι μία ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου που πλήττει συνήθως παιδιά και σχηματίζεται σε μυικό ιστό. Τώρα, επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν αυτά τα καρκινικά κύτταρα σε υγιή, κανονικά κύτταρα μυών. Πρόκειται για μία πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.

Τα κύτταρα μετατρέπονται κυριολεκτικά σε μύες. Ο όγκος χάνει όλες τις καρκινικές του ιδιότητες. Αλλάζουν από ένα κύτταρο που απλά θέλει να παράγει περισσότερο από τον εαυτό του, σε κύτταρα που είναι αφοσιωμένα στη σύσπαση. Και επειδή όλη η ενέργεια και οι πόροι του είναι αφοσιωμένα στη σύσπαση, δεν μπορεί να επιστρέψει στην κατάσταση αναπαραγωγής. – Christopher Vakoc, μοριακός βιολόγος του Cold Spring Harbor Laboratory

Οι ερευνητές έψαξαν για γονίδια που θα αναγκάζουν το ραβδομυοσάρκωμα να συνεχίσει την ανάπτυξή του σε κύτταρα μυών. Βρήκαν την απάντησή τους σε μία πρωτεΐνη που ονομάζεται Nuclear transcription factor Y (NF-Y). Η πρωτεΐνη PAX3-FOXO1 που παράγει το ραβδομυοσάρκωμα οδηγεί την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι επιστήμονες είδαν πως αν αφαιρέσουν την πρωτεΐνη NF-Y, απενεργοποιείται η PAX3-FOXO1, αναγκάζοντας τα κύτταρα να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους ως ώριμα μυϊκά κύτταρα χωρίς ίχνη καρκινικής δραστηριότητας.

Η τεχνική τους ήταν επιτυχής σε δύο τύπους σαρκώματος, ενώ μπορεί να είναι εφαρμόσιμη τόσο σε άλλα είδη σαρκώματος, όσο και σε άλλους τύπους καρκίνου, εφόσον οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα να αλλάξουν.

Κάθε επιτυχημένο φάρμακο έχει τη δική του ιστορία. Και έρευνες όπως αυτή, είναι το χώμα από το οποίο φυτρώνουν νέα φάρμακα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tags: