Ένα τροπικό νησί στον Ατλαντικό βγάζει άθελά του εκατομμύρια χάρη στη νέα τρέλα του internet

Το ευνόησαν ιδιαίτερα οι συνθήκες
03 Σεπτεμβρίου 2023 09:25
Ένα τροπικό νησί στον Ατλαντικό βγάζει άθελά του εκατομμύρια χάρη στη νέα τρέλα του internet

Η Ανγκουίλα είναι ένα σχετικά μικρό νησί που λίγοι γνωρίζουν. Με έκταση 91 τ.χλμ. και πληθυσμό 15.780 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2022, έχει μερικά πανέμορφα τοπία, αλλά συγχρόνως, άθελά της, και έναν ψηφιακό θυσαυρό! Συνοπτικά, όπως στη χώρα μας υπάρχουν τα ‘.gr’ domain names, στην Ανγκουίλα η κατάληξη των ιστοσελίδων είναι ‘.ai’!

Αναμενόμενα, το ενδιαφέρον για τα domain names της Ανγκουίλα έχει εκτοξευθεί τελευταία χάρη στην AI τρέλα που επικρατεί. Νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης όπως η Stability.ai, η X.ai του Elon Musk και η Character.ai είναι μόλις μερικά παραδείγματα. Φυσικά, και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google, το Facebook και η Microsoft κατευθύνουν τους χρήστες στις δικές τους πλατφόρμες με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη μέσω .ai ιστοσελίδων. Σύμφωνα με τον Vince Cate, ο οποίος διαχειρίζεται τον τομέα .ai για την Ανγκουίλα εδώ και δεκαετίες, οι εγγραφές έχουν ουσιαστικά διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο σε 287.432.

Με τη ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως μετά το ντεμπούτο του ChatGPT, η ζήτηση για ιστοσελίδες με κατάληξη .ai έχει εκτοξευθεί. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Cate στο Bloomberg, ενώ οι εγγραφές για.ai domains αυξάνονταν σταθερά εδώ και χρόνια, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο υπήρξε μια κατακόρυφη άνοδος.

Για την Ανγκουίλα, η τάση αυτή μεταφράστηκε φυσικά σε σημαντικά έσοδα. Έχοντας ήδη αποφέρει 7,4 εκατομμύρια δολάρια το 2021, οι εκτιμήσεις για το 2023 προέβλεπαν αρχικά έσοδα 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τα εν λόγω domains. Τώρα, με την απροσδόκητη αύξηση της ζήτησης χάρη σε όλες τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, η Ανγκουίλα μπορεί να βάλει στην τσέπη της μεταξύ 25 και 30 εκατομμυρίων δολαρίων φέτος από τα ονόματα των .ai ιστοσελίδων. Το ποσό αυτό είναι τρομερά σημαντικό για την χώρα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ανγκουίλα, αν οι νέες εκτιμήσεις ευσταθούν, αυτή η ροή εσόδων θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα 1/4 των συνολικών επαναλαμβανόμενων εσόδων που αναμένει το νησί ετησίως.

Κάπως έτσι, λοιπόν, άθελά της, ή πιο εύστοχα χάρη στο όνομά της και μόνο, η Ανγκουίλα έχει πλέον ένα τεχνολογικό χρυσορυχείο!

Για την ιστορία, σύμφωνα με το Wikipedia, η Ανγκουίλα είναι ένα από τα πιο βόρεια νησιά των Υπήνεμων Νήσων στις Μικρές Αντίλλες, και βρίσκεται ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο και των Παρθένων Νήσων και ακριβώς βόρεια του Αγίου Μαρτίνου. Αποικίστηκε από Άγγλους εποίκους, προερχόμενους από τον Άγιο Χριστόφορο, τον 17ο αιώνα. Ως τις αρχές του 19ου αιώνα ήταν βρετανική αποικία. Στη συνέχεια αποτέλεσε βρετανική κτήση, μαζί με τον Άγιο Χριστόφορο. Το 1971, έπειτα από επανάσταση που διήρκεσε δύο χρόνια, αποσπάστηκε και το 1980 αναγνωρίστηκε ξεχωριστή βρετανική εξαρτώμενη κτήση. Εθνική εορτή είναι στις 30 Μαΐου (1967), η επονομαζόμενη «Ημέρα της Ανγκουίλας».