Μπλε Υπερπανσέληνος: Μοναδικές εικόνες από Ελλάδα και εξωτερικό του σπάνιου φαινομένου

Μπλε φεγγάρι βέβαια περίμεναν κάποιοι και μπλε φεγγάρι δεν είδανε
31 Αυγούστου 2023 10:24
Μπλε Υπερπανσέληνος: Μοναδικές εικόνες από Ελλάδα και εξωτερικό του σπάνιου φαινομένου

Εκατομμύρια κόσμος κοντοστάθηκε για να δει χθες το βράδυ να ανατέλλει η "Μπλε Υπερπανσέληνος" και προς απογοήτευση όσων δεν γνώριζαν, δεν ήταν μπλε χρώματος. 

Σε αντίθεση με την κόκκινη πανσέληνο, η μπλε δεν αφορά το χρώμα του φεγγαριού και προέρχεται από την αγγλική έκφραση "once in a blue moon" που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια.

Με την μπλε πανσέληνο περιγράφουμε την πανσέληνο που εμφανίζεται κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 μέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου. Και στην Ελλάδα πάνω από 100 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία ήταν ανοιχτά, ώστε το κοινό να θαυμάσει το φαινόμενο με ιδιαίτερη θέα. 

Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες από την Ελλάδα και τον κόσμο

Ωστόσο ο συνδυασμός μίας μπλε πανσελήνου και μίας υπερπανσελήνου σε μία μπλε υπερπανσέληνο αποτελεί ένα... υπερασπάνιο φαινόμενο και λαμβάνει χώρα μόλις μία φορά κάθε 10 με 20 χρόνια. Η επόμενη μπλε υπερπανσέληνος εμφανιστεί στον ουρανό το 2037, σύμφωνα με τη NASA, οπότε όσοι το είδατε με τα μάτια σας ήσασταν τυχεροί. 

Όσο για την επόμενη Πανσέληνο που είναι γνωστή ως "Φεγγάρι του Θερισμού" αυτή θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου και αποτελεί την τελευταία υπερπανσέληνο του 2023.