Το rover της Ινδίας εντόπισε για πρώτη φορά ένα στοιχείο στο νότιο πόλο της Σελήνης

Μία ακόμα πρωτιά για την Ινδία
30 Αυγούστου 2023 10:41
Το rover της Ινδίας εντόπισε για πρώτη φορά ένα στοιχείο στο νότιο πόλο της Σελήνης

Η αποστολή Chandrayaan-3 της Ινδίας συνεχίζει τις πρωτιές της. Αυτή τη φορά, το σεληνιακό rover Pragyan, εντόπισε για πρώτη φορά θείο στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Το όργανο Laser-Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS) του rover έκανε τις πρώτες του μετρήσεις για τη χημική σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας κοντά στο νότιο πόλο. Οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την παρουσία θείου στην περιοχή, κάτι που δεν ήταν εφικτό από τα όργανα που βρίσκονται στα orbiters σε τροχιά.

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις δείχνουν επίσης την παρουσία μαγγανίου, πυριτίου και οξυγόνου. Περαιτέρω έρευνες για την παρουσία υδρογόνου είναι υπό εξέλιξη.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης θεωρείται πως είναι το σημείο με τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού σε μορφή πάγου και το Pragyan θα το αναζητήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Το όργανο LIBS μπορεί να ανιχνεύσει χημικά στοιχεία, χτυπώντας την επιφάνεια με έντονο laser που παράγει καυτό πλάσμα. Μελετώντας το φως που εκπέμπεται από το πλάσμα, οι ερευνητές μπορούν να αναγνωρίσουν τα μήκη κύματος διαφορετικών στοιχείων.