Γιατί είναι τόσο σημαντική η επιτυχία της Ινδίας στη Σελήνη;

Έγραψε ιστορία
26 Αυγούστου 2023 10:10
Γιατί είναι τόσο σημαντική η επιτυχία της Ινδίας στη Σελήνη;

Η αποστολή Chandrayaan-3 έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη προσελήνωση της Ινδίας στη Σελήνη και έκανε τη χώρα την τέταρτη που το κατάφερε αυτό πίσω από τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα, καθώς και την πρώτη που προσεληνώθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Η Σελήνη, πέρα από ένα όραμα ένωσης της ανθρωπότητας, αναγκάζει σε συνεργασία διαφορετικά έθνη και οργανισμούς, συμβάλλοντας στις καλές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Μακροπρόθεσμα μπορεί να προσφέρει και οικονομικά οφέλη λόγω φυσικών πόρων όπως νερό, ήλιο-3 και σπάνιες γαίες, αλλά βραχυπρόθεσμα έχει οδηγήσει στην ανάδειξη startup εταιριών. Η Ινδία έχει σημειώσει μία “έκρηξη” στις διαστημικές startups.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει μία τεράστια αύξηση στο ενδιαφέρον εθνών που εμπλέκονται σε διαστημικές δραστηριότητες. Πάνω από 60 έθνη διαθέτουν δορυφόρους γύρω από τη Γη και τελευταία βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον να επεκτείνουν τη διαστημική εξερεύνηση, με τη Σελήνη να είναι ο πρώτος σταθμός.

Η αποστολή της Ινδίας είναι μόλις μία από τις επτά που λαμβάνουν χώρα γύρω από τη Σελήνη. Orbiters βρίσκονται σε τροχιά από τη NASA, τη Νότια Κορέα, ενώ σε τροχιά βρίσκεται και το προηγούμενο orbiter της Ινδίας από την αποστολή Chadrayaan-2. Τα rover Chang’e-4 και Chang’e-5 εκτελούν επίσης αποστολές στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο νότιος πόλος της Σελήνης όμως έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων των κρατών. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι 13 υποψήφιες τοποθεσίες προσελήνωσης της αποστολής Artemis της NASA, βρίσκονται κοντά στο νότιο πόλο. Η περιοχή προσφέρει μεγάλες πιθανότητες εκμετάλλευσης του πάγου που βρίσκεται εκεί, για να υποστηριχθούν αποστολές αστροναυτών για μία πιο μόνιμη παρουσία με βάσεις στη Σελήνη. Ο πάγος, θα προσφέρει οξυγόνο, καύσιμα αλλά και πόσιμο νερό στους αστροναύτες. Επιπλέον, οι κορυφές βουνών και κρατήρων βρίσκονται υπό σχεδόν συνεχή ηλιοφάνεια, προσφέροντας εκπληκτική ευκαιρία για παραγωγή ενέργειας με ηλιακά πάνελ.