Οι πρώτες φωτογραφίες του Chandrayaan-3 από το νότιο πόλο της Σελήνης

Τα κατάφερε η Ινδία
24 Αυγούστου 2023 09:56
Οι πρώτες φωτογραφίες του Chandrayaan-3 από το νότιο πόλο της Σελήνης

Η αποστολή Chandrayaan-3 κατάφερε χθες να προσεδαφιστεί στο νότιο πόλο της Σελήνης, κάνοντας την Ινδία την πρώτη χώρα που τα καταφέρνει σε αυτήν την τοποθεσία και την τέταρτη που καταφέρνει μία ασφαλή προσεδάφιση στη Σελήνη γενικότερα.

Το κέντρο ελέγχου της αποστολής γέμισε με χαμόγελα και πανηγυρισμούς, ενώ δηλώσεις πρόσφερε και ο Πρωθυπουργός της Ινδίας. Ο νότιος πόλος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις Σεληνιακές αποστολές, από τότε που πάλι η Ινδία ανακάλυψε πάγο στους κρατήρες το 2009 με το Chandrayaan-1. Πάγος ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές ως πηγή οξυγόνου, καυσίμων και πόσιμου νερού.

Λίγο μετά την προσελήνωση, το Chandrayaan-3 έστειλε στη Γη τις πρώτες εικόνες του νότιου πόλου. Η NASA και η ESA πρόσφεραν τις διαστημικές επικοινωνίες τους για να υποστηρίξουν την αποστολή.

Η όλη αποστολή από την εκτόξευση έως και την προσελήνωση, έγινε άψογα χωρίς προβλήματα.

Πριν λίγες ώρες, το rover Pragyan εξήλθε από το lander Vikram και έκανε την πρώτη του βόλτα στην επιφάνεια της Σελήνης. Η αποστολή αναμένεται να διαρκέσει μία σεληνιακή μέρα (14 γήινες μέρες), κατά την οποία το rover θα πραγματοποιήσει διάφορα επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένης μίας φασματοσκοπικής ανάλυσης των ορυκτών στην επιφάνεια της Σελήνης.

Προς όλους τους ανθρώπους του κόσμου, ανθρώπους σε κάθε χώρα και περιοχή: Η επιτυχημένη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη δεν είναι μόνο της Ινδίας. Αυτή η επιτυχία ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Μπορούμε όλοι να προσπαθήσουμε για τη Σελήνη και ακόμα παραπέρα. – Narendra Modi, Πρωθυπουργός Ινδίας