Οι άνθρωποι είναι πλέον πιο αργοί από τα bots στα CAPTCHA

Σύμφωνα με νέα μελέτη
18 Αυγούστου 2023 22:40
Οι άνθρωποι είναι πλέον πιο αργοί από τα bots στα CAPTCHA

Για πάνω από δύο δεκαετίες, τα τεστ CAPTCHA υπήρξαν βασικό στοιχείο της ασφάλειας στο διαδίκτυο, αποτελώντας μια γραμμή άμυνας ενάντια στα κακόβουλα bots. Τα πρώτα ‘Completely Automated Public Turing tests to tell Computers and Humans Apart’, όπως είναι το όχι και τόσο σύντομο όνομά τους, παρουσίαζαν παραμορφωμένο κείμενο και αριθμούς που οι χρήστες έπρεπε να ερμηνεύσουν για να επιβεβαιώσουν την ανθρώπινη ταυτότητά τους. Ωστόσο, καθώς τα bots γίνονταν όλο και πιο εξελιγμένα, τα CAPTCHA έπρεπε να εξελιχθούν και αυτά. Έτσι προέκυψαν και οι πλέον πασίγνωστοι γρίφοι επαλήθευσης εικόνων, οι οποίοι ζητούν από τους χρήστες να επιλέξουν εικόνες που περιέχουν συγκεκριμένα αντικείμενα.

Θεωρητικά, αυτές οι δοκιμασίες είναι μια απαραίτητη ενόχληση, αλλά όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη μελέτη, μάλλον δεν έχουν και τόσο νόημα πλέον. Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν έβαλαν 1.400 συμμετέχοντες σε μια σειρά από 10 τεστ CAPTCHA που εμφανίζονταν σε 120 από τους 200 κορυφαίους ιστότοπους στον κόσμο. Οι επιδόσεις των ανθρώπων, με βάση την ταχύτητα και την ακρίβεια, μετρήθηκαν στη συνέχεια σε σύγκριση με εξειδικευμένα bots που έχουν σχεδιαστεί για να νικούν αυτά τα τεστ. Παραδόξως, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα bots ξεπέρασαν τους ανθρώπους όχι μόνο σε ακρίβεια αλλά και σε ταχύτητα. Ναι, τα bots ολοκληρώνουν πλέον πιο εύκολα απ’ ότι οι άνθρωποι τα τεστ που υποτίθεται ότι δεν πρέπει καν να ολοκληρώνουν!

Συνεχίζοντας, η μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ οι άνθρωποι λύνουν τα CAPTCHA με παραμορφωμένο κείμενο με ποσοστό επιτυχίας 50% έως 84%, τα ρομπότ προσεγγίζουν σχεδόν την τελειότητα, χάνοντας σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων. Όσον αφορά την ταχύτητα, οι άνθρωποι χρειάστηκαν έως και 15 δευτερόλεπτα, ενώ τα bots «έσπασαν τον κώδικα» σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Η μόνη μικρή νίκη για τους ανθρώπους ήρθε με το reCAPTCHA της Google που βασίζεται στις εικόνες, όπου χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 18 δευτερόλεπτα, μόλις μισό δευτερόλεπτο περισσότερο από τα bots. Ναι, βασικά δεν είναι ακριβώς νίκη, αλλά τουλάχιστον δεν είναι και τεράστια ήττα! Βέβαια, ακόμη και εκεί, τα bots εξακολουθούσαν να έχουν εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας 85% σε σχέση με το 81% των ανθρώπων.

Τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τις ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως στην όραση υπολογιστών και τη μηχανική μάθηση. Αναμενόμενα, οι ερευνητές επισημαίνουν πόσο σημαντικό είναι πλέον να γίνουν επενδύσεις για ανάπτυξη καινοτόμων και πιο αποτελεσματικών λύσεων ασφαλείας. Όπως το έθεσε εύστοχα ο Gene Tsudik, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, "οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αν αυτή η κολοσσιαία παγκόσμια προσπάθεια που επενδύεται για την επίλυση των CAPTCHAs αξίζει πραγματικά τον κόπο".