Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν 65% ταχύτερα

Μεγάλες διαφορές σε δύο δεκαετίες
13 Αυγούστου 2023 09:59
Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων λιώνουν 65% ταχύτερα

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων προσφέρουν πόσιμο νερό σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους και μία νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι το λιώσιμό τους έχει επιταχυνθεί, μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες καταστροφές. Οι παγετώνες της υψηλότερης οροσειράς του κόσμου λοιπόν λιώνουν 65% ταχύτερα στην περίοδο 2011-2020, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο πάγος λιώνει, αυτό είναι αναμενόμενο. Αλλά αυτό που δεν είναι αναμενόμενο και είναι πολύ ανησυχητικό, είναι η ταχύτητα. Συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από αυτό που περιμέναμε.

Οι επιστήμονες προβλέπουν πως με αυτήν την ταχύτητα, οι παγετώνες θα χάσουν το 80% του όγκου τους μέχρι το τέλος του αιώνα. Οι παγετώνες αυτοί τροφοδοτούν δέκα από τα πιο σημαντικά συστήματα ποταμών σε Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και άλλες χώρες, ενώ τροφοδοτούν άμεσα ή έμμεσα δισεκατομμύρια κόσμου με τροφή, ενέργεια, καθαρό αέρα και εισόδημα.

Με δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία να εξαρτώνται από νερό των παγετώνων, οι συνέπειες της απώλειας της κρυόσφαιρας (μίας παγωμένης ζώνης) είναι αδιανόητες. Υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση κλιματική δράση. Κάθε μικρή άνοδος θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.

Βελτιωμένες τεχνολογίες και έως τώρα απόρρητες δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης είναι απαραίτητες για να γίνουν προβλέψεις με καλό βαθμό ακριβείας. Ο πλανήτης έχει θερμανθεί κατά 1.2 βαθμούς Κελσίου (κατά μέσο όρο) από τα μέσα του 1800, εξαπολύοντας ένα κύμα ακραίων καιρικών φαινομένων με πιο έντονους καύσωνες, ξηρασίες και πλημμύρες.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αργά για να κάνουμε κάτι και θεωρούν πως πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση των αλλαγών που έρχονται.

Η μεγαλύτερη προσαρμογή γίνεται από κοινότητες και νοικοκυριά που αντιδρούν στα κλιματικά φαινόμενα. Αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που είναι κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για την αλλαγή.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Icimod.