Μπορούν δύο πλανήτες να μοιράζονται την ίδια τροχιά; Νέα ανακάλυψη λέει ναι

Βρέθηκαν αποδείξεις για πρώτη φορά
20 Ιουλίου 2023 11:38
Μπορούν δύο πλανήτες να μοιράζονται την ίδια τροχιά; Νέα ανακάλυψη λέει ναι

Όταν σκεφτόμαστε ένα αστρικό σύστημα φανταζόμαστε πλανήτες οι οποίοι έχουν ο καθένας τη δική τους τροχιά γύρω από το άστρο. Ωστόσο η θεωρία δεν αποκλείει την ύπαρξη δύο πλανητών στην ίδια τροχιά. Τώρα, για πρώτη φορά, έχουμε αποδείξεις για την ύπαρξη ενός τέτοιου αστρικού συστήματος, μόλις 370 έτη φωτός από τη Γη.

Πριν από δύο δεκαετίες, η θεωρία προέβλεψε πως ζευγάρια πλανητών παρόμοιας μάζας μπορούν να μοιράζονται την ίδια τροχιά γύρω από το άστρο τους. Για πρώτη φορά, βρήκαμε αποδείξεις που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. – Olga Balsalobre-Ruza, αστροφυσικός του Center for Astrobiology στην Ισπανία

Το σύστημα στο οποίο ανακαλύφθηκαν, το PDS-70, ήταν ήδη γνωστό για δύο αέριους γίγαντες εξωπλανήτες οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία σχηματισμού τους. Τώρα, οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν πως στην τροχιά του PDS-70b υπάρχει και ένα νέφος σκόνης, το οποίο βρίσκεται ακόμα στο στάδιο σχηματισμού και έχει τη διπλάσια μάζα από τη Σελήνη μας.

Το ενδιαφέρον είναι πως βρίσκεται σε τροχιά που είναι γνωστή ως σημείο Lagrange. Πρόκειται για σημεία του διαστήματος όπου οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων ισορροπούν. Στο σύστημα PDS-70 αυτό το σημείο είναι το L5.

Ποιος μπορούσε να φανταστεί δύο κόσμους οι οποίοι μοιράζονται τη διάρκεια του έτους και τις συνθήκες. Η ανακάλυψη αυτή είναι η πρώτη απόδειξη πως αυτού του είδους ο κόσμος μπορεί να υπάρξει. Μπορούμε να φανταστούμε έναν πλανήτη να μοιράζεται την τροχιά του με χιλιάδες αστεροειδείς όπως ο Δίας, αλλά είναι εκπληκτικό το γεγονός πως ολόκληροι πλανήτες μπορούν να μοιράζονται την ίδια τροχιά.

Προς το παρόν η παρατήρηση δείχνει απλά ένα νέφος σκόνης με τα δομικά συστατικά ενός νέου πλανήτη και όχι έναν ολοκληρωμένο πλανήτη. Οι παρατηρήσεις θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε όχι μόνο το σχηματισμό των εξωπλανητών, αλλά και το σχηματισμό ολόκληρων αστρικών συστημάτων.

Η ομάδα θα παρατηρήσει το σύστημα ξανά το 2026, για να διαπιστώσει αν ο PDS-70c κινείται αρμονικά με το νέφος στο σημείο L5.

Αυτή θα είναι μια τεράστια ανακάλυψη στο εξωπλανητικό πεδίο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics.