Προειδοποίηση Bill Gates: Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει

Εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης
15 Ιουλίου 2023 20:45
Προειδοποίηση Bill Gates: Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα αλλάξει

Ο Bill Gates, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft και ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον τομέα της τεχνολογίας, ήρθε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και ταυτόχρονα να καθησυχάσει, όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, μέσα από μια μακροσκελής ανάρτηση στο επίσημο blog του, ο Gates τόνισε ότι η AI θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Συγκεκριμένα, σύγκρινε την επικείμενη «Εποχή της AI» με το πρώτο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, επισήμανε ότι μόλις λίγο καιρό μετά το πρώτο αυτοκίνητο, υπήρξε και το πρώτο δυστύχημα. Ωστόσο, ως κοινωνία, δεν απαγορεύσαμε τη χρήση των αυτοκινήτων, αλλά αντίθετα εφαρμόσαμε κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Το ίδιο σημειώνει ότι θα πρέπει να συμβεί και με την τεχνητή νοημοσύνη.

Μιλώντας για τους πιθανούς κινδύνους, τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία εύρεσης τρωτών σημείων σε λογισμικά, και έτσι, σε λάθος χέρια, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ομοίως, προειδοποίησε πως η AI θα μεταμορφώσει την αγορά εργασίας, ενώ ανέφερε πως τα deepfakes και η παραπληροφόρηση θα μπορούσαν μέχρι και να καταστρέψουν τη δημοκρατία και τις εκλογές.

Όσον αφορά, λοιπόν, τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε, ο Gates τόνισε:

Πιστεύω ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε όντως να διαχειριστούμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και ταυτόχρονα να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της. Αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα.

[...]

Ενθαρρύνω όλους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα της AI όσο το δυνατόν περισσότερο. Πρόκειται για την πιο μετασχηματιστική καινοτομία που θα δούμε όλοι μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, και μια υγιής δημόσια συζήτηση θα εξαρτηθεί από το να γνωρίζουν όλοι για την τεχνολογία, τα οφέλη και τους κινδύνους της. Τα οφέλη θα είναι τεράστια και ο καλύτερος λόγος για να πιστέψουμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τους κινδύνους είναι ότι το έχουμε ξανακάνει.

Για περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανάρτηση του Gates πατώντας εδώ.