Το βραβείο Νόμπελ έχει μία αρνητική επίπτωση σε αυτούς που το κερδίζουν

Στερούμαστε τα λαμπρότερα μυαλά
08 Ιουλίου 2023 10:42
Το βραβείο Νόμπελ έχει μία αρνητική επίπτωση σε αυτούς που το κερδίζουν

Μία νέα έρευνα που ακόμα δεν έχει περάσει peer-review, ισχυρίζεται πως οι νικητές των βραβείων Νόμπελ στην ιατρική και στην βιολογία τείνουν να μειώνουν δραματικά την έρευνα που πραγματοποιούν μετά την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου.

Αναλύοντας δεδομένα από τους νικητές των βραβείων Νόμπελ μεταξύ 1950 και 2009, ερευνητές του Stanford University και του University of Waterloo επικεντρώθηκαν σε τρεις μετρήσεις. Τον αριθμό των δημοσιευμένων ερευνών, την καινοτομία των ερευνών και τον αριθμό των αναφορών σε άλλες έρευνες. Έπειτα, σύγκριναν τα δεδομένα με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας που έχουν κερδίσει το Lasker Award, ένα ακόμα βραβείο του ιατρικού τομέα.

Και στις τρεις κατηγορίες δεδομένων, οι νικητές του βραβείου Νόμπελ είχαν υψηλότερα νούμερα σε σχέση με τους νικητές του Lasker Award πριν να πάρουν το βραβείο και μετά τη λήψη του να νούμερα αντιστρέφονται. Μετά το Νόμπελ, οι επιστήμονες φαίνεται πως πέφτουν σε χαμηλότερο επίπεδο δραστηριότητας από αυτούς που έχουν κερδίσει το Lasker Award.

Αυτές οι πτώσεις ίσως να δείχνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των βραβείων, αλλαγμένα κίνητρα ή δραστικά διαφορετικές καριέρες για τους ερευνητές ιατρικής που κερδίζουν το βραβείο Νόμπελ.

Και ενώ η ανάλυση δεν είναι αρκετά λεπτομερής για να αποδείξει αίτιο και αιτιατό, δείχνει ένα ενδιαφέρον μοτίβο. Δεν μπορούμε να πούμε πως μετά το βραβείο Νόμπελ οι ερευνητές τα παρατάνε, αλλά φαίνεται πως η ερευνητική τους δραστηριότητα δεν είναι τόσο έντονη, δημιουργώντας το ερώτημα μήπως το βραβείο προκαλεί μία πτώση στην καινοτόμα, υψηλής ποιότητας έρευνα.