Υπερπανσέληνος Ιουλίου 2023: Οι φωτογραφίες από το “Φεγγάρι του Ελαφιού“ κόβουν την ανάσα

Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2023 έγινε χθες το βράδυ
04 Ιουλίου 2023 15:48
Υπερπανσέληνος Ιουλίου 2023: Οι φωτογραφίες από το “Φεγγάρι του Ελαφιού“ κόβουν την ανάσα

Χθες το βράδυ της Δευτέρας (03/07) πραγματοποίησε την εμφάνισή της η πρώτη υπερπανσέληνος (Super Moon) του 2023 από τις τέσσερις που θα συμβούν συνολικά φέτος. Θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη υπερπανσέληνοι τον Αύγουστο (1/8 και 30/8), ενώ η τελευταία θα εμφανιστεί στον ουρανό στις 29 Σεπτεμβρίου.

Η συγκεκριμένη Πανσέληνος έχει βαφτιστεί με πιο όμορφα ονόματα όπως η "Πανσέληνος του Υδρόμελου", "Πανσέληνος του Κεραυνού" ή και "Πανσέληνος του Σανού", όμως αυτή που έχει επικρατήσει ανά τα χρόνια είναι η "Πανσέληνος του Ελαφιού."

To "Buck Moon" όπως το λένε και στα αγγλικά συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο 10% του κοντινότερου σημείου της στην τροχιά της Γης και ενώ βρίσκεται σε φάση πανσελήνου. Από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν όμως είναι αυτή όπου το φεγγάρι εμφανίζεται ολόγιομο πίσω από τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Η παράδοση αναφέρει ότι κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους, τα οποία ήταν καλυμμένα με βελούδινo και απαλό τρίχωμα. Πάντως μην ανησυχείτε αν δεν το είδατε χθες το βράδυ, καθώς το εντυπωσιακό φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο στον ουρανό για περίπου τρεις ημέρες ακόμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χρονιές έχουν 12 πανσέληνους, αλλά το 2023 θα έχει 13. 

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και βίντεο από την υπερπανσέληνο του Ιουλίου

A person takes a photo as a full moon known as the “Buck Moon” rises behind the Temple of Poseidon, in Cape Sounion, near Athens, Greece, on July 3, 2023. [Alkis Konstantinidis/Reuters]