Οι τιμές των SSDs έχουν πέσει σημαντικά μέσα στο 2023

Είναι πλέον φτηνότεροι από ποτέ
26 Ιουνίου 2023 08:23
Οι τιμές των SSDs έχουν πέσει σημαντικά μέσα στο 2023

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Tom’s Hardware για την αμερικανική αγορά και όπως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε και εμείς για την ελληνική, οι τιμές των SSDs συνεχίζουν να πέφτουν. Κάπως έτσι, έχουν αγγίξει πλέον τα χαμηλότερα επίπεδά τους από την αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, από τα μέσα του Μαρτίου οι τιμές των περισσότερων 1TB, 2TB και 4TB μοντέλων έχουν πέσει κατά περίπου 25% στην αμερικανική αγορά, με τη μέση τιμή ανά GB να είναι περίπου τα 6 cents. Φυσικά, η καθοδική αυτή πορεία δεν είναι τυχαία, αφού η ζήτηση για NAND μνήμες έχει μειωθεί κατακόρυφα στη βιομηχανία. Πρόκειται για την τεχνολογία στην οποία βασίζονται οι SSDs και αναμενόμενα η τάση αυτή επηρεάζει σημαντικά τις τιμές τους.

Όπως μεταφέρει η ερευνητική εταιρία TrendForce, η μέση τιμή πώλησης NAND έπεσε κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2023, με μια ακόμη πτώση της τάξεως του 8 με 13% μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Περνώντας, λοιπόν, στα της ελληνικής αγοράς, παρατηρούνται παρόμοιες «βουτιές». Για παράδειγμα, ο high-end Samsung 990 PRO του 1TB, ο οποίος προσφέρει αστραπιαίες PCIe 4.0 ταχύτητες, κόστιζε τον Ιανουάριο στην Ελλάδα περίπου €170. Τώρα, έξι μήνες μετά, μπορεί να βρεθεί κοντά στα €110. Ομοίως, ο επίσης εξαιρετικός Western Digital SN770 SSD του 1TB, κόστιζε στις αρχές του 2023 στη χώρα μας περίπου €90, ενώ τώρα είναι διαθέσιμος έναντι περίπου €50.

Πλέον κάποιος μπορεί να εξοπλίσει το σύστημά του με 1TB M.2 δίσκο ακόμη και με λιγότερα από €40, ενώ οι απολύτως φθηνότεροι SSDs, για παράδειγμα για την αποκατάσταση κάποιου παλιού laptop με έναν 128GB SATA δίσκο, ξεκινάνε από τα €10 περίπου.

Για την ιστορία, η καθοδική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί και τον Ιούλιο, αλλά αν σκεφτόσασταν εδώ και καιρό την αναβάθμιση, ίσως αυτή να είναι η ευκαιρία που περιμένατε.

Tags: