Αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές των μνημών RAM και των SSDs

Μετά την κατηφορική πορεία των τελευταίων μηνών
09 Οκτωβρίου 2023 11:26
Αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τιμές των μνημών RAM και των SSDs

Μια τάση ανησυχητική για τους καταναλωτές, αλλά συγχρόνως και αναμενόμενη, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα: Οι τιμές των εξαρτημάτων μνήμης καταγράφουν ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα, τόσο τα DRAM chips όσο και οι NAND μνήμες έχουν επηρεαστεί, κάτι που σημαίνει πως σταδιακά οι τιμές των μνημών RAM και των SSDs έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται κυρίως στην σκόπιμη μείωση της παραγωγής, αφού οι συνθήκες μετά την πανδημία είχαν οδηγήσει σε τεράστια αποθέματα στοκ, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι για πολλούς μήνες ασυνήθιστα χαμηλές.

Η τεχνητή έλλειψη ενορχηστρώθηκε από τους ηγέτες του κλάδου, όπως η Micron, η Samsung και η SK Hynix, μέσω μειώσεων της παραγωγής, τροφοδοτώντας αυτομάτως μια αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών. Η Phison, γνωστή για τους SSD controllers της και τους δίσκους της, κατέγραψε έσοδα Σεπτεμβρίου ύψους 1,557 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας δηλαδή μηνιαία αύξηση 25,38%. Πρόκειται για τον καλύτερο μήνα της εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο. Μάλιστα, αντίστοιχες αυξήσεις εσόδων βιώσαν πρόσφατα σχεδόν όλες οι εταιρίες του κλάδου, κάνοντας έτσι λιγότερο αισθητή τη γενικότερη πτώση κατά 15% σε ετήσια βάση. Για παράδειγμα, η Winbond, μια άλλη εταιρία που κατασκευάζει εξαρτήματα μνημών κατέγραψε έσοδα ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Σεπτέμβριο, νούμερο που αντιστοιχεί σε αύξηση 5,32% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Φυσικά, ενώ οι κολοσσοί όπως η Adata, η Phison και η Winbond χαίρονται για τα αυξημένα έσοδα που αναφέρθηκαν τον Σεπτέμβριο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι καταναλωτές μένουν να παλεύουν με τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της αύξησης. Σε περίπτωση που θέλατε λοιπόν να αναβαθμίσετε τον υπολογιστή σας με περισσότερη RAM ή με κάποιον καινούργιο SSD δίσκο μεγαλύτερης χωρητικότητας, ίσως το καλύτερο timing να είναι τώρα, όσο οι τιμές παραμένουν ακόμη σχετικά μειωμένες.

Tags: