Οι τιμές των SSDs θα φτάσουν στα ύψη το 2024

Αναμένονται πολύ μεγάλες αυξήσεις
03 Ιανουαρίου 2024 10:19
Οι τιμές των SSDs θα φτάσουν στα ύψη το 2024

Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει πως τελευταία οι SSDs είναι πράγματι πολύ φτηνοί στην αγορά. Δυστυχώς, αυτό δε θα κρατήσει για πολύ ακόμα…

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πριν μερικούς μήνες, σταδιακά οι τιμές των μνημών RAM και των SSDs είχαν αρχίσει να αυξάνονται, αφού ηγετικές εταιρίες του κλάδου όπως η Micron, η Samsung και η SK Hynix, οργάνωσαν μια τεχνητή έλλειψη chips. Οι συνθήκες μετά την πανδημία είχαν οδηγήσει σε τεράστια αποθέματα στοκ, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι για πολλούς μήνες ασυνήθιστα χαμηλές. Έτσι, οι εταιρίες κατέφυγαν σε αυτή τη λύση για να διατηρήσουν τις τιμές εκεί που τις θέλουν, με αυτή τη σκόπιμη μείωση της παραγωγής.

Τώρα, οι αυξήσεις αρχίζουν να γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Ειδικότερα, εμπειρογνώμονες του κλάδου από την Κίνα επεσήμαναν ότι η αγορά των SSDs προετοιμάζεται για αλλαγές, μετά από διαδοχικά τρίμηνα αρνητικών οικονομικών επιδόσεων. Για παράδειγμα, η τιμή της flash μνήμης TLC NAND έχει αυξηθεί πλέον σημαντικά στα 25,5 δολάρια ανά 256 GB και στα 48,5 δολάρια ανά 512 GB στη χονδρική αγορά. Αυτή η σημαντική άνοδος σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα υπογραμμίζει τις επικείμενες επιπτώσεις στο κόστος και για τα καταναλωτικά προϊόντα που βασίζονται σε αυτά τα εξαρτήματα.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, η αύξηση των τιμών είναι της τάξεως του 120%! Οι ειδικοί πιστεύουν, λοιπόν, πως μέσα στο 2024 και οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων θα ακολουθήσουν αντίστοιχη τροχιά και έτσι οι SSDs μπορεί να γίνουν έως και 50% ακριβότεροι μέσα στους επόμενους μήνες.

Tags: