Το PCIe 7.0 παραμένει εντός προγράμματος για τις κάρτες γραφικών και τους SSDs του μέλλοντος

Και υπόσχεται ακραίες ταχύτητες
15 Ιουνίου 2023 13:42
Το PCIe 7.0 παραμένει εντός προγράμματος για τις κάρτες γραφικών και τους SSDs του μέλλοντος

Μπορεί τα PCIe 5.0 εξαρτήματα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μόλις τον τελευταίο καιρό να έχουν έρθει στο προσκήνιο, αλλά ήδη υπάρχουν πλάνα για το διάδοχο του διαύλου. Όχι, απλά για το PCIe 6.0, αλλά και για το PCIe 7.0!

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του φετινού συνεδρίου PCI-SIG Developers Conference 2023, η επιτροπή προτύπων που ευθύνεται για το εξαιρετικά δημοφιλές PCIe ανακοίνωσε τις πως πλέον είναι έτοιμη η έκδοση 0.3 του PCIe 7.0, το οποίο αναμένεται να παραδώσει στους συνεργάτες της το 2025, με ρυθμό μετάδοσης δεδομένων έως 128 GT/s.

Βέβαια, παρόλο που η PCI-SIG δουλεύει ήδη πάνω σε διάφορα drafts, τα πρώτα καταναλωτικά προϊόντα που θα εκμεταλλεύονται το PCIe 7.0, όπως οι κάρτες γραφικών νέας γενιάς και οι επόμενοι αστραπιαίοι SSDs, δε θα φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων μέχρι το 2027, στην καλύτερη περίπτωση.

Αυτό ήταν ένα χρονικό πλαίσιο που είχε ανακοινωθεί και στο περσυνό συνέδριο, αλλά τα καλά νέα είναι πως ένα χρόνο μετά, η PCI-SIG είναι αισιόδοξη πως δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Για την ώρα πάντως γνωρίζουμε μερικές σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, η νέα έκδοση της διεπαφής θα παρέχει διπλάσιο bandwidth σε σχέση με το προηγούμενης γενιάς PCIe 6.0. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της PCI-SIG, θα επιτρέπει 512 GB/s αμφίδρομου throughput μέσω μιας σύνδεσης x16, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη η επιβάρυνση της κωδικοποίησης και το αντίκτυπο της απόδοσης της κεφαλίδας, τα οποία σίγουρα θα μειώσουν το πραγματικό bandwidth.

Συγχρόνως, το PCIe 7.0 θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την 1b/1b flit mode κωδικοποίηση και την PAM4 τεχνολογία σηματοδότησης που έφερε το PCIe 6.0. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική βελτίωση και στις δύο πτυχές, σε σύγκριση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από τις προδιαγραφές έκδοσης 3.0 έως 5.0.

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα του πολύ υψηλότερου bandwidth ανά lane είναι το ενδεχόμενο πολλές συσκευές να μπορούν πλέον να λειτουργήσουν καταλαμβάνοντας λιγότερα lanes. Για παράδειγμα, ορισμένες κάρτες μπορεί να αρκούνται σε x4 σύνδεση, την ώρα που με τις προηγούμενες PCIe εκδόσεις χρειαζόντουσαν x8. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να μεταφραστεί σε συστήματα με δυνατότητα υποστήριξης περισσότερων συνδεδεμένων δίσκων και άλλου hardware.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε έναν αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει τις ταχύτητες που μπορούν να επιτευχθούν με από ένα έως δεκαέξι lanes, ανάλογα την PCIe έκδοση που χρησιμοποιείται.

Δυστυχώς, όλη αυτή η ταχύτητα έρχεται και με ένα αρνητικό για τους καταναλωτές. Όπως είδαμε και με το άλμα στα PCIe 4.0 και PCIe 5.0, το μήκος των PCIe κυκλωμάτων θα μειωθεί και πάλι εξαιτίας των ταχύτερων ρυθμών σηματοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι η ελάχιστη επιτρεπόμενη απόσταση (χωρίς κάποιο πρόσθετο στοιχείο στο μεταξύ) μιας ριζικής PCIe συσκευής, όπως ένας CPU, και της τελικής συσκευής, όπως μια GPU, θα πρέπει μειωθεί. Ως αποτέλεσμα, οι motherboards θα χρειαστούν περισσότερα retimers και παχύτερα PCBs κατασκευασμένα από υλικά υψηλότερης ποιότητας, σε σχέση με αυτά που χρειάζονται για τις τωρινές εκδόσεις της διεπαφής. Έτσι, λοιπόν, η υποστήριξη του PCIe 7.0 αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των μητρικών.

Φυσικά, η νέα έκδοση θα είναι πλήρως backwards compatible. Αυτό σημαίνει πως όλες οι μητρικές με τέτοιες θύρες θα μπορούν να συνεργαστούν χωρίς κανένα πρόβλημα και με προϊόντα που έχουν παλιότερης γενιάς PCIe τεχνολογία.