Κινέζικα chip εκθέτουν ΝΑΤΟ, Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και NASA, σύμφωνα με ρεπορτάζ

Τα ύποπτα chips μιας κινέζικης εταιρίας στο μικροσκόπιο
20 Ιουνίου 2023 18:44
Κινέζικα chip εκθέτουν ΝΑΤΟ, Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και NASA, σύμφωνα με ρεπορτάζ

Ένα νέο ρεπορτάζ από το Wired ρίχνει φως σε μια σκιώδη υπόθεση που εμπλέκονται κινεζικά chips, τα οποία χρησιμοποιούν μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνητικές οργανώσεις των ΗΠΑ, το Πολεμικό Ναυτικό μέχρι και η NASA. 

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι τα κρυπτογραφημένα τσιπάκια τα προμήθευσε η Hualan Microelectronics και χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση εμπιστευτικών πληροφοριών που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι το 2021, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν την Hualan στον "Κατάλογο οντοτήτων" που συντάχθηκε από το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας (BIS) του Υπουργείου Εμπορίου. Επίσης, αναφέρεται ότι η Hualan έχει υποστεί κυρώσεις για "απόκτηση και απόπειρα απόκτησης αντικειμένων αμερικανικής προέλευσης για την υποστήριξη του εξοπλιστικού εκσυγχρονισμού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας".

Πρακτικά η έκθεση αναφέρει ότι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), αγόρασαν όλες αυτά τα δυνητικά επικίνδυνα μικροτσιπ.

Διάφοροι ερευνητές ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι αυτά τα τσιπ που οι Κινέζοι προμήθευσαν στις ΗΠΑ, μπορεί να έχουν μια κρυφή κερκόπορτα που επιτρέπει στην κινέζικη κυβέρνηση να έχει πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα σε κάθε ένα από τα μικροτσίπ, γεγονός που, αν αληθεύει, καθιστά εκτεθειμένα όχι μόνο τα τσιπ αλλά την ασφάλεια όλων των πληροφοριών. 

Πώς όμως κατέληξαν όλες αυτές οι κυβερνητικές υπηρεσίες να αγοράζουν υλικό από μία εταιρία που βρισκόταν στη "μαύρη λίστα" των ΗΠΑ; Βάσει ρεπορτάζ και των πηγών του λέγεται ότι τα chip προήλθαν από μια εταιρία που ονομάζεται Initio και είναι θυγατρική της Hualan, που σε αντίθεση με αυτή δεν εμφανίζεται στην "Entity List". Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η Hualan -και ειδικότερα η θυγατρική της γνωστή ως Initio, μια εταιρεία που είχε αρχικά την έδρα της στην Ταϊβάν και την οποία εξαγόρασε το 2016- εξακολουθεί να προμηθεύει τσιπ μικροελεκτών κρυπτογράφησης σε δυτικούς κατασκευαστές κρυπτογραφημένων σκληρών δίσκων.

Αρκετοί από αυτούς αναφέρουν ως πελάτες στις ιστοσελίδες τους, τις αεροδιαστημικές, στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες διαφόρων δυτικών κυβερνήσεων, όπως η NASA, το ΝΑΤΟ και οι στρατοί των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα ομοσπονδιακά αρχεία δημοσίων συμβάσεων δείχνουν ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μέχρι την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, έχουν επίσης αγοράσει κρυπτογραφημένους σκληρούς δίσκους που χρησιμοποιούν τα εν λόγω τσιπ.

"Εάν μια εταιρεία βρίσκεται στον κατάλογο οντοτήτων με μια συγκεκριμένη προειδοποίηση όπως αυτή, είναι επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι η εταιρεία αυτή υποστηρίζει ενεργά τη στρατιωτική ανάπτυξη μιας άλλης χώρας", δήλωσε η Dakota Cary, ερευνήτρια που ασχολείται με την Κίνα στο Atlantic Council, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον, σε συνέντευξή της στο Wired.

"Σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγοράζετε από αυτούς, όχι μόνο επειδή τα χρήματα που ξοδεύετε πηγαίνουν σε μια εταιρεία που θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά για την προώθηση των στρατιωτικών στόχων μιας άλλης χώρας, αλλά επειδή δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε το προϊόν", πρόσθεσε η Cary.