10χρονο παιδί ξόδεψε πάνω από $3.000 στο Roblox με την πιστωτική της μητέρας του!

Και η Apple αρνήθηκε να κάνει επιστροφή χρημάτων
22 Μαΐου 2023 23:20
10χρονο παιδί ξόδεψε πάνω από $3.000 στο Roblox με την πιστωτική της μητέρας του!

Ένα 10χρονο κορίτσι από το Denbighshire της Ουαλίας άφησε σοκαρισμένους τους γονείς του, αφού έκανε λογαριασμό ύψους 3.100 δολαρίων στο δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι Roblox, χρησιμοποιώντας πιστωτική κάρτα. Συγκεκριμένα, η μητέρα του παιδιού είχε προσθέσει την κάρτα της ως μέθοδο πληρωμής στον Apple λογαριασμό της και η κόρη της έκανε ανεξέλεγκτη αγορές, χωρίς αυτή να το γνωρίζει και χωρίς να έχει δώσει την άδειά της.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η Georgina Munday, η μητέρα του κοριτσιού, υπέθεσε αρχικά ότι ο λογαριασμός της είχε παραβιαστεί από hackers όταν παρατήρησε εκατοντάδες συναλλαγές, όπως μεταφέρει το BBC News. Η Munday είχε δώσει στην κόρη της, η οποία έχει αναπτυξιακή διαταραχή αυτισμού, την άδεια να παίζει παιχνίδια στο οικογενειακό iPad, αλλά δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό το σενάριο. Μόλις διαπίστωσε τι είχε συμβεί, πέρασε μια εβδομάδα επικοινωνώντας μια με την Apple και μια με την τράπεζάς της, την Tesco Bank, αναζητώντας -μάταια- επιστροφή των χρημάτων της για τις απροσδόκητες δαπάνες.

Παρά το σοκ και την άμεση έκκλησή της, τόσο η Apple όσο και η Tesco Bank αρνήθηκαν αρχικά το αίτημα, αποδίδοντας τις αγορές στις ενέργειες της κόρης της. Η Munday περιέγραψε την απάντηση της Apple ως μια απλή επανάληψη των όρων και των προϋποθέσεών, που ωστόσο δεν είχαν σχέση με την περίπτωσή της. Τελικά, αφού η Munday μοιράστηκε την ιστορία της με το BBC, η Tesco Bank πραγματοποίησε "περαιτέρω έρευνα" της υπόθεσης. Η τράπεζα ενέκρινε τελικά την επιστροφή χρημάτων της και σε μια κίνηση καλής θέλησης, πρόσθεσε επιπλέον χρήματα στο αρχικό ποσό ως συγγνώμη.

Η Apple από την μεριά της έσπευσε να επισημάνει ότι οι γονείς μπορούν να βάλουν ειδοποιήσεις για μη εξουσιοδοτημένες αγορές και διαθέτει αρκετές παραμέτρους για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, όπως η λειτουργία "Ask to Buy" και οι "Screen Time" έλεγχοι. Το Roblox παρέχει επίσης τις δικές του δικλείδες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των ορίων αγορών και των ειδοποιήσεων για τις δαπάνες.

Ανεξάρτητα από όλα αυτά, το περιστατικό αποτελεί μια ξεκάθαρη υπενθύμιση προς τους γονείς να παρακολουθούν στενά τον χρόνο των παιδιών τους στα tablets, καθώς και την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες και σε εφαρμογές με δυνατότητες αγορών. Μετά το περιστατικό, η Munday δήλωσε ότι δεν νιώθει άνετα να αφήνει την κόρη της να παίζει άλλο το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Tags: