Ευρωπαϊκή Ένωση: Το νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα είναι έτοιμο

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ακολουθήσουν
17 Μαΐου 2023 10:44
Ευρωπαϊκή Ένωση: Το νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα είναι έτοιμο

Το πρώτο ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας πίεση σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να ακολουθήσουν. Το Ευρωκοινοβούλιο έθεσε τις βάσεις τον Απρίλιο και τώρα η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες, ενέκρινε τους κανόνες οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ το 2024.

Πρόσφατα γεγονότα (όπως η κατάρρευση του FTX) έκαναν επιτακτική την ανάγκη επιβολής κανόνων οι οποίοι θα προστατεύσουν καλύτερα τους Ευρωπαίους οι οποίοι επενδύουν σε αυτά τα κεφάλαια, για να αποτρέψουμε την κατάχρηση της crypto βιομηχανίας για τους σκοπούς του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. – Elisabeth Svantesson, Υπουργός Οικονομικών Σουηδίας

Οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τις εταιρίες που θέλουν να εκδώσουν, να συναλλάσουν και να αποταμιεύσουν crypto, tokens και stablecoins στα όρια των 27 χωρών της Ε.Ε., να αποκτήσουν άδεια. Πάρθηκαν επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μεταφοράς κεφαλαίων για ξέπλυμα χρήματος, κάνοντας τις συναλλαγές πιο εύκολο να εντοπιστούν.

Από τον Ιανουάριο του 2026 οι πάροχοι crypto υπηρεσιών είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν τα ονόματα των αποστολέων και των παραληπτών των crypto, ανεξαρτήτως από το ποσό το οποίο διακινείται. Θα υπάρξει επίσης συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών για τη φορολογία με την οποία θα επιβαρύνονται οι συναλλαγές των crypto.