Ξανά στην κορυφή ο Κρόνος - Ανακαλύφθηκαν 60 νέοι δορυφόροι

Παίρνει τα ηνία από τον Δία
15 Μαΐου 2023 10:45
Ξανά στην κορυφή ο Κρόνος - Ανακαλύφθηκαν 60 νέοι δορυφόροι

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου όταν ανακαλύφθηκαν 12 επιπλέον δορυφόροι του Δία, φέρνοντας τον αέριο γίγαντα στην πρωτιά του αριθμού των δορυφόρων για το Ηλιακό μας σύστημα με σύνολο 92, εκτοπίζοντας τον Κρόνο ο οποίος διέθεται 83.

Η πρωτιά του Δία κράτησε όμως λίγο, καθώς τώρα ανακαλύφθηκαν 62 επιπλέον δορυφόροι του Κρόνου, φέρνοντας το σύνολο στους 145. Πέρα από τον ανταγωνισμό όμως, αυτές οι ανακαλύψεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μαρτυρούν την αποτελεσματικότητα των νέων τεχνικών για τον εντοπισμό μικρών σωμάτων γύρω από τεράστιους πλανήτες, αφού μερικοί από τους νέους δορυφόρους έχουν διάμετρο μόλις 2.5 χιλιομέτρων.

Οι μικροί δορυφόροι είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν κυρίως επειδή Κρόνος και Δίας είναι οι μεγαλύτεροι πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος και είναι πολύ φωτεινοί, επισκιάζοντας οτιδήποτε βρίσκεται γύρω τους.

Ο χαρακτηρισμός ενός σώματος ως δορυφόρος δεν έχει να κάνει με τη διάμετρο, το σχήμα, τη μάζα ή τη σύνθεση. Το μόνο κριτήριο είναι να βρίσκεται σε σταθερή τροχιά γύρω από ένα μεγαλύτερο αντικείμενο το οποίο δεν είναι άστρο.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν πως οι περισσότεροι από τους νέους δορυφόρους προέρχονται από συγκρούσεις μεταξύ μεγάλων δορυφόρων, οι οποίες έλαβαν χώρα κάποια στιγμή στο πρόσφατο παρελθόν του Κρόνου, αφήνοντας πίσω τους ένα σμήνος μικρότερων δορυφόρων.

Καθώς φτάνουμε στα όρια των σύγχρονων τηλεσκοπίων, βρίσκουμε ολοένα και περισσότερες αποδείξεις πως ένας μεγάλος δορυφόρος που βρισκόταν σε τροχιά γύρω  από τον Κρόνο, διαλύθηκε πριν περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε από το University of British Columbia.