Ο Δίας ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό δορυφόρων

Η μάχη συνεχίζεται
06 Φεβρουαρίου 2023 09:22
Ο Δίας ξεπέρασε τον Κρόνο σε αριθμό δορυφόρων

Ο Δίας είναι και πάλι ο βασιλιάς των φυσικών δορυφόρων στο Ηλιακό μας σύστημα. Αφού είχε χάσει την πρωτιά από τον Κρόνο το 2019, αστρονόμοι εντόπισαν 12 ακόμα δορυφόρους σε τροχιά γύρω από το μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού συστήματος, φέρνοντας το συνολικό αριθμό τους στους 92 και αφήνοντας πίσω τον Κρόνο με 83.

Οι τροχιές των νέων δορυφόρων δημοσιεύθηκαν στο International Astronomical Union’s Minor Planet Center, το οποίο καταγράφει όλα τα μικρά σώματα που ανακαλύπτονται στο Ηλιακό σύστημα. Αξίζει να αναφερθεί πως οι νέοι δορυφόροι ανακαλύφθηκαν κατά την αναζήτηση των επιστημόνων για το μυστηριώδη υποθετικό Πλανήτη Εννέα.

Ο Δίας απλά έτυχε να βρίσκεται στον ουρανό κοντά στην περιοχή έρευνας όπου ψάχναμε για εξαιρετικά μακρινά αντικείμενα του Ηλιακού συστήματος.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο πως μόλις τώρα ανακαλύπτουμε αυτά τα αντικείμενα, αλλά είναι αρκετά μικρά και σκοτεινά και ο εντοπισμός τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολος από το μεγάλο και φωτεινό Δία. Οι αστρονόμοι, κατά την αναζήτηση του Πλανήτη Εννέα χρησιμοποίησαν ένα ισχυρότερο τηλεσκόπιο με μεγαλύτερη ανάλυση και μεγαλύτερο εύρος θέασης από άλλες παρατηρήσεις στο παρελθόν.

Έτσι, εντόπισαν τους μικρούς δορυφόρους σε αρκετά μακρινή απόσταση από τον Δία, με κίνηση αντίθετη από την κατεύθυνση περιστροφής του Δία. Οι τρεις από τους δώδεκα είναι πιο κοντά στον πλανήτη και έχουν ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του Δία.

Βέβαια χρειάζονται περισσότερες παρατηρήσεις για την επιβεβαίωση πως θα περάσουν ξανά τα αντικείμενα μπροστά από τον Δία, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνια.

Οι δορυφόροι που κινούνται αντίθετα με την περιστροφή του Δία – οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι – θεωρείται πως προήλθαν από τα απομεινάρια τριών μεγαλύτερων σωμάτων τα οποία πιάστηκαν στη βαρύτητα του Δία και διαλύθηκαν μετά από συγκρούσεις. Είναι επίσης πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλοι δορυφόροι τους οποίους δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα, τόσο γύρω από τον Δία όσο και γύρω από τον Κρόνο. Φαίνεται λοιπόν πως αυτή η μάχη των δύο πλανητών για τους περισσότερους δορυφόρους δεν έχει ακόμα τελειώσει.