Η NASA χάκαρε το Voyager 2 για να συνεχίσει να λειτουργεί

Βρίσκεται 22 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη
29 Απριλίου 2023 11:08
Η NASA χάκαρε το Voyager 2 για να συνεχίσει να λειτουργεί

Τα Voyager 1 και 2 ταξιδεύουν στο διάστημα εδώ και 45 χρόνια. Η αρχική αποστολή τους ήταν διάρκειας μόλις 4 ετών! Τα εκπληκτικά όμως αυτά σκάφη, κατάφεραν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μας προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το διάστημα, καθώς βρίσκονται πλέον μακρύτερα από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο κατασκεύασμα. Έχουν βγει εδώ και χρόνια από το Ηλιακό σύστημα και ταξιδεύουν στο διαστρικό διάστημα σε απόσταση 19 και 22 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη αντίστοιχα.

Τα σκάφη τροφοδοτούνται με ενέργεια από το πλουτώνιο που διαθέτουν και καθώς η πηγή ενέργειάς τους εξασθενεί, οι μηχανικοί της NASA πρέπει να απενεργοποιούν ολοένα και περισσότερα όργανα για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Λίγο πριν εξαντλήσει λοιπόν το Voyager 2 τα τελευταία αποθέματα ενέργειάς του, οι μηχανικοί της NASA σκέφτηκαν ένα έξυπνο κόλπο για να του επιτρέψουν να μείνει ζωντανό για λίγο ακόμα.

Πρακτικά, η NASA χάκαρε το σύστημα ισχύος του Voyager 2, επιτρέποντάς του να εκτρέψει ενέργεια από ένα μηχανισμό ασφαλείας, ο οποίος ενεργοποιείται όταν ανιχνευθεί πρόβλημα στα κυκλώματα εξαιτίας εναλλαγών στην τάση.

Οι εναλλαγές της τάσης αποτελούν κίνδυνο για τα όργανα, αλλά αποφασίσαμε πως ο κίνδυνος είναι μικρός σε σχέση με την εναλλακτική του να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα επιστημονικά όργανα σε λειτουργία για περισσότερο χρόνο. Παρακολουθούμε το σκάφος εδώ και λίγες εβδομάδες και φαίνεται πως η νέα προσέγγιση λειτουργεί. – Suzanne Dodd, project manager Voyager

Αυτή η κίνηση της NASA θα μπορέσει να επεκτείνει την αποστολή του Voyager 2 μέχρι το 2026. Η NASA σκέφτεται να προχωρήσει με την ίδια τακτική και για το Voyager 1, ωστόσο η απόφαση για αυτό θα ληφθεί το επόμενο έτος.