Το Voyager 1 στέλνει ακατανόητα μηνύματα στη Γη

Βρίσκεται 24 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά
14 Δεκεμβρίου 2023 10:15
Το Voyager 1 στέλνει ακατανόητα μηνύματα στη Γη

Το Voyager 1 είναι το πιο μακρινό ανθρώπινο κατασκεύασμα από τη Γη. Βρίσκεται εκτός Ηλιακού συστήματος, στο διαστρικό διάστημα, σε απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες της NASA ξεκίνησαν να λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες 0 και 1 οι οποίες δεν έχουν κάποιο νόημα και προσπαθούν να διορθώσουν το πρόβλημα απομακρυσμένα. Το Voyager 1 μπορεί ακόμα να λαμβάνει εντολές από τη Γη, αλλά τα μηνύματα χρειάζονται περίπου 22.5 ώρες για να φτάσουν στο διαστρικό διάστημα. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν αρκετές μέρες για να μάθουν οι μηχανικοί αν οι προσπάθειες να αποκαταστήσουν τα υπολογιστικά συστήματα του Voyager 1, ηλικίας σχεδόν μισού αιώνα, θα έχουν αποτέλεσμα.

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το Voyager 1 αντιμετωπίζει προβλήματα στη λειτουργία του. Το 2022, μερικά από τα δεδομένα που έστελνε προέρχονταν από ένα χαλασμένο υπολογιστή από τους τρεις που διαθέτει, αλλοιώνοντας τα εξερχόμενα μηνύματα. Οι μηχανικοί της NASA κατάφεραν μετά από μήνες να καταλάβουν το πρόβλημα και να το διορθώσουν.

Εδώ και καιρό μία ομάδα της NASA έχει αναλάβει να ψηφιοποιήσει έγγραφα δεκαετιών για το πώς δουλεύει το σκάφος και οι υπολογιστές που διαθέτει, μία εξαιρετικά παλιά τεχνολογία που έχει ξεχαστεί. Το smartphone σας σήμερα μπορεί να επεξεργαστεί πάνω από 100 δισεκατομμύρια εντολές το δευτερόλεπτο, ενώ οι υπολογιστές του Voyager περίπου 8.000 το δευτερόλεπτο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε πως τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και σχεδιάστηκαν κυρίως για να εξερευνήσουν τον Δία και τον Κρόνο. Πλέον βρίσκονται στο διαστρικό διάστημα. Μία παρόμοια αποστολή σήμερα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Αν το πρόβλημα των εξερχόμενων δεδομένων διορθωθεί, το Voyager 1 μπορεί να κλείσει τα 50α του γενέθλια. Αλλά οι μέρες του είναι μετρημένες καθώς η πηγή ενέργειάς του εξαντλείται.