Voyager 1: Μάθαμε γιατί χάθηκε η επικοινωνία με τη Γη και είναι θέμα… «μνήμης RAM»

Δύσκολο το έργο της NASA...
09 Φεβρουαρίου 2024 19:18
Voyager 1: Μάθαμε γιατί χάθηκε η επικοινωνία με τη Γη και είναι θέμα… «μνήμης RAM»

Πέρυσι το Δεκέμβριο σας είχαμε ενημερώσει πως η επικοινωνία με το Voyager 1 πρακτικά είχε χαθεί, αφού η NASA δεν έπαιρνε πίσω απαντήσεις και δεδομένα. Οι επιστήμονες της NASA μπορούσαν να στέλνουν ακόμη εντολές και είχαν ξεκινήσει τις προσπάθειες να διορθώσουν την επικοινωνία, λαμβάνοντας πίσω απλά επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες 0 και 1, οι οποίες δεν είχαν κάποιο νόημα.

Τώρα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εξέδωσε νέα ανακοίνωση, ενημερώνοντας τον κόσμο για το τι συμβαίνει, λέγοντας:

Ενημέρωση για το Voyager: Οι μηχανικοί εξακολουθούν να εργάζονται για την επίλυση ενός προβλήματος δεδομένων στο Voyager 1. Μπορούμε να μιλήσουμε στο διαστημόπλοιο και αυτό μπορεί να μας ακούσει, αλλά είναι μια αργή διαδικασία δεδομένης της απίστευτης απόστασης του διαστημοπλοίου από τη Γη.

Θα σας κρατάμε ενήμερους για την κατάστασή του.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της NASA, στα φώτα της δημοσιότητας ήρθαν και πιο συγκεκριμένες τεχνικές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη, μέσα από ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του Ars Technica. Όπως φαίνεται, έχουμε να κάνουμε με θέμα…«μνήμης RAM». Φυσικά, το Voayger 1 δεν έχει RAM, ούτε χρησιμοποιεί κάποια συμβατική PC αρχιτεκτονική, αλλά η μνήμη του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πρωτόγονη μορφή μνήμης RAM, αν είμαστε λίγο πιο ελαστικοί με τον ορισμό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Ars Technica, ένα bit αντιστράφηκε ή έγινε corrupted στην volatile μνήμη του Flight Data Subsystem που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του Voyager 1. Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί μια παλαιότερη έκδοση volatile μνήμης που φαίνεται να έχει καταστραφεί μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας. Τόσο το Voyager 1 όσο και το Voyager 2 της NASA εκτοξεύτηκαν το 1977, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάστηκαν περίπου 45 χρόνια μέχρι να αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα αυτό το πρωτόγονο ισοδύναμο της RAM του Voyager 1. Η τεράστια διάρκεια ζωής των τεσσάρων δεκαετιών φυσικά είναι τρομερά εντυπωσιακή για αυτή την πρωτόγονη μόρφη της τεχνολογία σε αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, αποδείχθηκε η Αχίλλειος πτέρνα του σκάφους.

Η ομάδα της NASA εξακολουθεί να κάνει ό,τι μπορεί, αλλά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές φαίνεται αρκετά αβέβαιο αν θα μπορέσει τελικά να τα καταφέρει ή όχι. Χωρίς άμεση πρόσβαση στα δεδομένα τηλεμετρίας, τα οποία το σφάλμα μνήμης κατέστρεψε, η ακριβής αιτία του σφάλματος είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί εύκολα από τη Γη.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το Voyager 1 είναι το πιο μακρινό ανθρώπινο κατασκεύασμα από τη Γη. Βρίσκεται εκτός Ηλιακού συστήματος, στο διαστρικό διάστημα, σε απόσταση 24 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και σχεδιάστηκαν κυρίως για να εξερευνήσουν τον Δία και τον Κρόνο. Πλέον βρίσκονται στο διαστρικό διάστημα. Μία παρόμοια αποστολή σήμερα θα χρειαζόταν δεκαετίες για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Tags: