Τι θα περιλάμβανε σήμερα ο Χρυσός Δίσκος των Voyager;

Μία σύγχρονη εκδοχή τους
26 Δεκεμβρίου 2023 10:18
Τι θα περιλάμβανε σήμερα ο Χρυσός Δίσκος των Voyager;

Τα Voyager 1 και 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και σήμερα βρίσκονται στο διαστρικό διάστημα. Και τα δύο σκάφη περιέχουν τους Χρυσούς Δίσκους, πλάκες από χρυσό οι οποίες περιέχουν κωδικοποιημένα μηνύματα σε μορφή ήχου και εικόνας για οποιοδήποτε νοήμων ον εκεί έξω μπορέσει να τα μεταφράσει. Στον πλανήτη μας έχουν αλλάξει πολλά μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών. Πώς θα ήταν λοιπόν σήμερα το μήνυμα που θα θέλαμε να δώσουμε σε κάποιο εξωγήινο νοήμων ον; Τι θα περιείχαν οι σύγχρονοι Χρυσοί Δίσκοι;

Μία ομάδα ερευνητών παρουσίασε μία νέα έρευνα πάνω σε αυτό, με τίτλο “Message in a Bottle – An update to the Golden Record".

Αυτοί οι δίσκοι δεν προσφέρουν μόνο μία εικόνα της Γης και του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά αντιπροσωπεύουν και την επιθυμία μας να έρθουμε σε επαφή με ανεπτυγμένους εξωγήινους πολιτισμούς. Ο στόχος είναι να μοιραστούμε τη συνολική μας γνώση, τα συναισθήματα, τις καινοτομίες και τις φιλοδοξίες μας, με έναν τρόπο που παρέχει μία συνολική κατανόηση της ανθρώπινης κοινωνίας, της εξέλιξης της ζωής στη Γη και τις ελπίδες και ανησυχίες μας για το μέλλον.

Είναι πιθανό πως έννοιες όπως ο “πολιτισμός” να μη σημαίνουν κάτι σε μία εξωγήινη νοημοσύνη, αλλά για να προχωρήσουμε, είναι απαραίτητο να υποθέσουμε πως μία εξωγήινη νοημοσύνη θα είναι κατά κάποιον τρόπο σαν εμάς και θα μπορεί να καταλάβει τις προσπάθειές μας για επικοινωνία.

Τι θα βάζαμε λοιπόν σε αυτήν την κάψουλα του χρόνου; Οι ερευνητές πιστεύουν πως το περιεχόμενο των αρχικών δίσκων ήταν πολύ καλά μελετημένο και θα μπορούσε να τροποποιηθεί για να χρησιμοποιηθεί ξανά με αναβαθμίσεις που αντιπροσωπεύουν την τωρινή τεχνολογία.

Εν ολίγοις, το περιεχόμενο των ανανεωμένων δίσκων δε θα αποτελεί μόνο μία απλή αναβάθμιση, αλλά θα φέρει όλο το χρονολόγιο του ανθρώπινου πολιτισμού, από το αρχαίο παρελθόν μας μέχρι το παρόν, καθώς και πιθανούς λόγους για την εξέλιξή μας ή τον αφανισμό μας στο μέλλον.

Οι ερευνητές προτείνουν ένα μήνυμα σε δύο μέρη. Ένα που θα περιέχει απλές εικόνες για να απεικονίσουν βασικές πληροφορίες για την ανθρωπότητα και τη Γη και έναν μικροϋπολογιστή που θα περιέχει τεράστια ποσά ψηφιακών πληροφοριών. Το πρώτο απευθύνεται σε λιγότερο ανεπτυγμένους παραλήπτες και το δεύτερο σε πιο ανεπτυγμένους.

Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στους εξωγήινους. Πού βρισκόμαστε και πότε βρισκόμαστε. Το πρώτο ερώτημα μπορεί να απαντηθεί με εικόνες μερικών εκ των λαμπρότερων αντικειμένων στο γαλαξία όπως τα πάλσαρ και τη θέση μας σε σχέση με αυτά. Το δεύτερο θα απαντηθεί με την ημερομηνία που εκτοξεύσαμε το δίσκο.

Γενικά, λόγω της εξέλιξης της δομής του γαλαξία, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε που βρίσκεται στο χρόνο ο συγκεκριμένος χάρτης. Ειδάλλως, ακόμα κι αν το νοήμων ον αποκωδικοποιήσει το χάρτη, δε θα καταλάβει το χρονολόγιο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μαζί με το χάρτη της τοποθεσίας μας στο χωροχρόνο, οι ερευνητές θέλουν να συμπεριλάβουν και άλλες πληροφορίες.

Ο ήχος δε θα περιέχει μόνο ήχους από τη φύση αλλά θα έχει μουσική και χιλιάδες άλλους ήχους που συναντάμε στις ζωές μας. Πρέπει επίσης να δείξουμε στους παραλήπτες τη μακρά ιστορία της ζωής στη Γη και πώς η εξέλιξη δημιούργησε εμάς και τον πολιτισμό μας. Πρέπει επίσης να τους δείξουμε και τις θλιβερές στιγμές μας, όπως τους πολέμους, μαζί με τους θριάμβους.

Μαζί με την περιγραφή των επιστημονικών επιτευγμάτων μας, όπως τη διαίρεση του ατόμου και την εξερεύνηση του διαστήματος, πρέπει να δώσουμε και παραδείγματα των πολλών κουλτουρών μας και γνώση που προέρχεται από την περίπλοκη ποικιλία των ανθρώπων. Το σύνολο του ποιοι είμαστε στο παρόν, πρέπει να συνοδεύεται και από το όραμα για το ποιοι θέλουμε να γίνουμε.