Το Starship διέλυσε την πλατφόρμα εκτόξευσης της SpaceX (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Άφησε πίσω της έναν τεράστιο κρατήρα
27 Απριλίου 2023 11:46
Το Starship διέλυσε την πλατφόρμα εκτόξευσης της SpaceX (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η εκτόξευση του ισχυρότερου πυραύλου που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος έθεσε εκτός λειτουργίας την πλατφόρμα εκτόξευσής του. Ο Super Heavy πύραυλος πυροδότησε δεκάδες Raptor κινητήρες ταυτόχρονα, ο καθένας μεγέθους όσο ένα φορτηγό, εκτοξεύοντας το Starship με ισχύ 6.8 εκατομμυρίων κιλών.

Τα θραύσματα εξοπλισμού, εδάφους και σκόνης που εκτόξευσε έφτασαν σε μία πόλη 8 χιλιόμετρα μακριά, ενώ viral έγινε το video στο οποίο καταστράφηκε ένα βανάκι

Οι ζημιές που υπέστη η πλατφόρμα εκτόξευσης ήταν τεράστιες, καθώς ο πύραυλος αποδείχθηκε υπερβολικά ισχυρός για αυτήν. Δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα, ενώ προκάλεσε βλάβες σε κοντινό εξοπλισμό, όπως οι δεξαμενές καυσίμων.

Το τσιμέντο εκτοξεύτηκε στον ωκεανό και υπήρχε ο κίνδυνος να χτυπήσει τις δεξαμενές καυσίμων οι οποίες είναι αυτά τα σιλό δίπλα στην πλατφόρμα εκτόξευσης.

Η SpaceX ετοίμαζε μία ψυχόμενη μεταλλική πλάκα η οποία θα τοποθετούνταν κάτω από την πλατφόρμα εκτόξευσης, αλλά δεν ήταν έτοιμη μέχρι την ημερομηνία της εκτόξευσης και ο Musk ήλπιζε πως η τωρινή πλατφόρμα θα άντεχε έστω μία εκτόξευση. Τώρα εκτιμά πως οι επισκευές θα διαρκέσουν 1-2 μήνες.

Οι εκτιμήσεις της SpaceX και της FAA για την έκταση εκτόξευσης συντριμμιών από μία έκρηξη του Starship σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να εκτοξευτεί, έκαναν λόγο για ακτίνα 700 εκταρίων, δηλαδή 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ωστόσο οι κάτοικοι της πόλης Port Isabel, 8 χιλιόμετρα μακριά από την εκτόξευση, ανέφεραν βροχή σκόνης και στάχτης κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης, καθώς και τρίξιμο των παραθύρων.