Διάφανα ηλιακά πάνελ επιτρέπουν την ανάπτυξη σοδειών από κάτω τους

Δε χρειάζεται να διαλέγουμε μεταξύ των δύο
09 Απριλίου 2023 11:59
Διάφανα ηλιακά πάνελ επιτρέπουν την ανάπτυξη σοδειών από κάτω τους

Ερευνητές βρήκαν τρόπο να αναπτύσσουν σοδειές κάτω από τα ηλιακά πάνελ, διπλασιάζοντας τη χρησιμότητα της έκτασης των φωτοβολταϊκών χωρίς να επηρεάζουν την αρώσιμη γη. Βρήκαν μάλιστα πως το φάσμα του φωτός προς το ερυθρό είναι πιο αποδοτικό στην ανάπτυξη του φυτού, ενώ το φάσμα προς το ιώδες είναι καλύτερο για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Έτσι, τα ηλιακά πάνελ που επιτρέπουν μόνο στο ερυθρό φάσμα να περνά, θα κάνουν πιο παραγωγική την εργασία των αγροτών ενώ ταυτόχρονα θα παράγουν ενέργεια.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι οι μειωμένες ανάγκες ποτίσματος, αφού η σκιά που προσφέρουν από την απευθείας ακτινοβολία του Ήλιου μπορεί να μειώσει το πότισμα κατά 29%. Διαχωρίζοντας το φάσμα του φωτός, οι σοδειές μπορούν να λαμβάνουν το ίδιο ποσό διοξειδίου του άνθρακα, με λιγότερο νερό και ταυτόχρονα προστατεύονται από την υπερβολική ζέστη.

Στο πείραμά τους, οι ερευνητές καλλιέργησαν τομάτες κάτω από κόκκινα και μπλε φίλτρα, ενώ είχαν και μία σοδειά ελέγχου χωρίς κάποιο κάλυμμα. Παρόλο λοιπόν που η σοδειά χωρίς κάλυμμα είχε τριπλάσια παραγωγή από τις άλλες δύο, είχε επίσης και διπλάσια ποσότητα σάπιων τοματών.

Για την εμπορική εφαρμογή αυτού του πειράματος, οι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ πρέπει να ενσωματώσουν οργανικά ηλιακά κελιά σε γυάλινες επιφάνειες, οι οποίες θα επιτρέπουν στο ερυθρό φως να περνά και να μπλοκάρουν το ιώδες.

Η επιλογή του φάσματος που θα περνά, μπορεί επίσης να ρυθμιστεί για να είναι καταλληλότερο για διαφορετικού τύπου σοδειές. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η μέθοδος είναι μονόδρομος αν θέλουμε να παράγουμε αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον ενέργεια, χωρίς να θυσιάζουμε εκτάσεις από την παραγωγή τροφής.

Δεν μπορούμε να ταΐσουμε επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 30 χρόνια, συνεχίζοντας την τωρινή πορεία μας ενώ γινόμαστε λίγο πιο αποδοτικοί στη χρήση νερού. Χρειαζόμαστε κάτι επαναστατικό, όχι συμπληρωματικό. Αν αντιμετωπίσουμε των Ήλιο ως πόρο, μπορούμε να προσφέρουμε σκιά και να παράγουμε ενέργεια ενώ από κάτω παράγουμε σοδειές. Οι κιλοβατοώρες γίνονται μία δευτερεύουσα σοδειά που μπορείς να θερίσεις.