Οι διαστημικοί οργανισμοί θέλουν να καθιερώσουν μία “ώρα Σελήνης“

Είναι απαραίτητη για τη νέα εποχή εξερεύνησης
02 Μαρτίου 2023 11:43
Οι διαστημικοί οργανισμοί θέλουν να καθιερώσουν μία “ώρα Σελήνης“

Το διεθνές ενδιαφέρον για τη Σελήνη έχει ανανεωθεί τα τελευταία χρόνια, με πολλές αποστολές να προγραμματίζονται από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες ή ιδιωτικές εταιρίες. Ο συντονισμός όλων αυτών είναι δύσκολος και περίπλοκος, ειδικά όταν χρησιμοποιούν διαφορετικές χρονικές ζώνες. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) θέλει να δημιουργήσει μία κοινή αναφορά του χρόνου για τη Σελήνη, μία “ώρα Σελήνης” αν θέλετε.

Προς το παρόν, κάθε διαστημικός οργανισμός χρησιμοποιεί τη χρονική ζώνη που ανήκει η χώρα του για τα ρολόγια των σκαφών και τις αμφίδρομες επικοινωνίες. Αυτό όμως δεν είναι κάτι βιώσιμο, καθώς η νέα εποχή εξερεύνησης της Σελήνης θα απαιτεί συνεργασία διαφορετικών χωρών και εταιριών και όντας στη Σελήνη ταυτόχρονα, θα χρειαστούν να συντονιστούν στην ώρα.

Ωστόσο η απόφαση θέσπισης και παρακολούθησης της ώρας στη Σελήνη δεν είναι κάτι εύκολο. Η ακριβής πλοήγηση απαιτεί και ακριβή καταγραφή χρόνου, για αυτό το λόγο η ESA θέλει να θέσει προς διαβούλευση το θέμα, με τους διεθνείς οργανισμούς να αποφασίσουν καταρχάς αν πρέπει να υπάρχει ένας και μόνο οργανισμός ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τη μέτρηση της ώρας στη Σελήνη. Έπειτα, πρέπει να αποφασιστεί αν η ώρα στη Σελήνη θα είναι συγχρονισμένη με αυτήν στη Γη ή όχι, επειδή τα ρολόγια στη Σελήνη κυλούν ταχύτερα λόγω του ότι βασίζονται στη θέση του δορυφόρου. Οι παράγοντες που πρέπει να αναλογιστούν οι επιστήμονες είναι πολλοί, καθώς ό,τι αποφασίσουν θα έχει πραγματικές συνέπειες στους αστροναύτες στην επιφάνεια ή στην τροχιά της Σελήνης.

Θα είναι μία πραγματική πρόκληση σε μία πλανητική επιφάνεια όπου στην περιοχή του ισημερινού κάθε μέρα διαρκεί 29.5 μέρες, συμπεριλαμβανομένων των παγωμένων σεληνιακών νυχτών, όπου ολόκληρη η Γη είναι απλά μία μικρή μπλε κουκίδα στο σκοτεινό ουρανό. Αλλά αν καταφέρουμε να έχουμε ένα λειτουργικό σύστημα ώρας στη Σελήνη, μπορούμε να το εφαρμόσουμε και άλλους πλανητικούς προορισμούς. – Bernhard Hufenbach, Directorate of Human and Robotic Exploration, ESA

Tags: