Ο Πρόεδρος της Κίνας καλεί για ανεξαρτησία και αυτάρκεια της χώρας στην τεχνολογία

Η Κίνα θα πρωταγωνιστεί μέχρι το 2035
22 Φεβρουαρίου 2023 09:38
Ο Πρόεδρος της Κίνας καλεί για ανεξαρτησία και αυτάρκεια της χώρας στην τεχνολογία

Ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, στο πλαίσιο ομιλίας μπροστά στους νομοθέτες της χώρας, τόνισε πως η Κίνα πρέπει να ενδυναμώσει την έρευνα στην επιστήμη και την τεχνολογία αν θέλει να επιτύχει αυτάρκεια και να γίνει μία παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα. Ανέφερε επίσης πως πρέπει να λύσει σημαντικά προβλήματα σε συγκεκριμένους τεχνολογικούς τομείς από τη βάση τους, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερους περιορισμούς εξαγωγών από τις ΗΠΑ.

Για να αντιμετωπίσουμε το διεθνή ανταγωνισμό στην επιστήμη και την τεχνολογία, πρέπει να επιτύχουμε ένα υψηλό βαθμό αυτάρκειας και βελτίωσης. Πρέπει να βελτιώσουμε άμεσα την έρευνα και να λύσουμε σημαντικά τεχνολογικά προβλήματα από την πηγή.

Η απόφαση του Προέδρου της Κίνας έρχεται μετά από χρόνια επιβολής κυρώσεων και δυσκολιών από τη Δύση, ενώ θέλει να κλείσει το τεχνολογικό κενό με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της όσον αφορά ειδικότερα την ανεπτυγμένη τεχνολογία chip.

Τον Ιανουάριο, Ιαπωνία και Ολλανδία αποφάσισαν να συμμετέχουν στην απαγόρευση εξαγωγών κινεζικών chips που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022. Οι αρχικές κυρώσεις στόχευσαν τις κινεζικές αγορές ανεπτυγμένων chips τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και εξοπλισμό τον οποίο χρησιμοποιούν τα εργοστάσια παραγωγής chips.

Ο Xi θέλει επίσης να αναπτυχθεί η παραγωγή κορυφαίων ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας, θέλοντας να γίνει η Κίνα μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τη στρατηγική και τεχνολογική της δύναμη, μέχρι το 2035.