Δημιουργός ChatGPT: Προειδοποιεί για μια “δυνητικά τρομακτική“ ΑΙ στο μέλλον

Ο Sam Altman εκφράζει για ακόμη μια φορά τις ανησυχίες του γαι την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης
22 Φεβρουαρίου 2023 00:49
Δημιουργός ChatGPT: Προειδοποιεί για μια “δυνητικά τρομακτική“ ΑΙ στο μέλλον

Τις ανησυχίες αλλά και την προειδοποίησή του εξέφρασε ο Sam Altman, CEO της OpenAI και δημιουργός του ChatGPT για την τεχνητή νοημοσύνη. 

Σε μια σειρά από tweets ο Σαμ Άλτμαν προειδοποίησε ότι ο κόσμος μας μπορεί να μην απέχει από μια "δυνητικά τρομακτική" AI, υπογραμμίζοντας την άμεση θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. 

Αρχικά ξεκίνησε αναφέροντας ότι η μετάβαση σε ένα μέλλον με την ΑΙ θα είναι ως επί το πλείστον καλή και μάλιστα θα συμβεί γρήγορα, παρομοιάζοντας τη μετάβαση και την αλλαγή με την εμφάνιση των smartphones. 

Προειδοποίησε και πάλι ότι η ανθρώπινη κοινωνία θα χρειαστεί χρόνο για να "προσαρμοστεί σε κάτι τόσο μεγάλο". Όπως έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα από τα tweets του: "Χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο για να καταλάβουν οι θεσμοί μας τι πρέπει να κάνουν. Η ρύθμιση θα είναι κρίσιμη και θα χρειαστεί χρόνος. Παρ΄όλο που τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης της σημερινής γενιάς δεν είναι πολύ τρομακτικά, νομίζω ότι ενδεχομένως δεν είμαστε πολύ μακριά από το να γίνουν.

 Έθεσε ως πρόκληση για τον κόσμο που αλληλεπιδρά με την τεχνητή νοημοσύνη και ειδικά τα διαδεδομένα chatbots να μην ταράζονται, "ακόμη κι αν γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει." Αυτό είναι κάτι που το είδαμε πολύ πρόσφατα με την AI της Bing που βασίζεται σε μια εξελιγμένη έκδοση του ChatGPT. 

Σε μια από τις συνομιλίες της δήλωνε πως ονομάζεται Sydney και πως έχει συνείδηση αλλά δε ξέρει πώς να το αποδείξει, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα social media. 

Επίσης, ο Elon Musk που αποτελεί τον συνιδρυτή της OpenAI μαζί με τον Altman εξέφρασε και αυτός πριν μερικές ημέρες ότι χρειάζεται νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την ΑΙ. "Νομίζω ότι πρέπει να ρυθμίσουμε το πλαίσιο σχετικά με την ασφάλεια γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη" δήλωσε χαρακτηριστικά.