Ο επικεφαλής επιστήμονας πίσω από το ChatGPT κοντράρει τώρα την OpenAI

Άνοιξε τη δική του ανταγωνιστική εταιρία
20 Ιουνίου 2024 15:50
Ο επικεφαλής επιστήμονας πίσω από το ChatGPT κοντράρει τώρα την OpenAI

Και επίσημα, ο Ilya Sutskever, ο συνιδρυτής και πρώην επικεφαλής επιστήμονας της OpenAI που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τεράστια επιτυχία της εταιρίας του ChatGPT, έρχεται τώρα να σταθεί απέναντί της. Αναλυτικότερα, ίδρυσε τη δική του εταιρία τεχνητής νοημοσύνης, την Safe Superintelligence Inc.

Όπως προδίδει και το όνομά της, η Safe Superintelligence Inc. θα δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια αντί για τις «εμπορικές πιέσεις» έχοντας έναν στόχο: να δημιουργήσει ένα ισχυρό, αλλά συγχρόνως και ασφαλές σύστημα τεχνητή νοημοσύνης.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η επίσημη ανακοίνωση στην απλή -για την ώρα- ιστοσελίδα της εταιρίας,  επισημαίνει:

Η SSI είναι η αποστολή μας, το όνομά μας και ολόκληρο το product roadmap μας, επειδή είναι η μοναδική μας εστίαση. Η ομάδα μας, οι επενδυτές μας και το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι όλα ευθυγραμμισμένα για την επίτευξη της SSI.

Προσεγγίζουμε την ασφάλεια και τις δυνατότητες παράλληλα, ως τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν μέσω επαναστατικών τεχνικών και επιστημονικών ανακαλύψεων. Σκοπεύουμε να εξελίξουμε τις δυνατότητες όσο το δυνατόν ταχύτερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ασφάλειά μας παραμένει πάντα ένα βήμα μπροστά.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κλιμακωθούμε με ηρεμία.

Η μοναδική μας προσήλωση σημαίνει ότι δεν αποσπάται η προσοχή μας από τα γενικά έξοδα της διοίκησης ή τους κύκλους των προϊόντων, και το επιχειρηματικό μας μοντέλο σημαίνει ότι η ασφάλεια, η προστασία και η πρόοδος είναι απομονωμένες από τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις.

Προφανώς, η ανακοίνωση αυτή αφήνει αιχμές για την OpenAI, την Microsoft και την Google που όλες τους έχουν κατηγορηθεί ότι εστιάζοντας στα κέρδη, ρισκάρουν με μια τόσο σημαντική, αλλά συγχρόνως και δυνητικά πολύ επικίνδυνη τεχνολογία.